Nieuw bordje SAVE-netwerk moet dieven buiten houden in Kortrijk

Het bordje moet dieven vooral waarschuwen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In Bissegem bij Kortrijk werd gisteren (woensdag) een bordje onthuld dat zal aangeven of een buurt tot een SAVE-netwerk behoort, een soort buurtinformatienetwerk. Er zijn al meer dan 50 van dat soort netwerken in Kortrijk. De bordjes zijn vooral bedoeld om mensen met kwade bedoelingen te waarschuwen dat de buurt alert is.

Kortrijk telt vandaag 53 SAVE-netwerken. Dat zijn buurtinformatienetwerken waarbij de bewoners van een buurt, de medewerkers van het team Preventie van Stad Kortrijk en de politiezone Vlas de handen in elkaar slaan om een buurt veilig te houden.

Bordje

“Met de 53 SAVE-netwerken is op vandaag al voldaan aan de ambitie in het bestuursakkoord om 50 SAVE-netwerken op te richten”, aldus burgemeester Ruth Vandenberghe. Op vraag van de aangesloten bewoners is nu ook een bord ontworpen dat aan iedereen -in de eerste plaats dieven en oplichters- duidelijk maakt dat ze zich in een buurt met SAVE-netwerk bevinden.

Het bordje van 20 op 30cm is ontworpen door het team Communicatie van de stad in overleg met de coördinatoren van de netwerken. Op het bordje staat een afbeelding van een dief en de tekst ‘Dit is een SAVE-buurt met WhatsApp’. De WhatsApp-groepen van de netwerken worden beheerd door de bewoners zelf. Meldingen naar de politie kunnen niet via dat kanaal, maar moeten via het nummer 1701.

De bordjes zullen op privégrond bevestigd worden langs de toegangswegen tot de buurt. De coördinatoren van de SAVE-netwerken zochten daarvoor al naar de geschikte locaties. De SAVE-bordjes worden kosteloos verdeeld door het preventieteam van de stad. Leden van een SAVE-netwerk plakken ook een opvallende sticker aan hun woning om duidelijk te maken dat er in de wijk een verhoogde alertheid is.

Nut bewezen

Het eerste nieuwe bordje werd door gemeenschapswacht Dominique Callens, de hoofdinsecteur van de Kortrijkse wijkteams, Harry Maebe, burgemeester Ruth Vandenberghe en buurtbewoner Stefaan Dewulf geplaatst in de Bessenlaan in Bissegem. Daar ontstond een vijftal jaar geleden een van de eerste netwerken.

Het eerste nieuwe bordje werd door gemeenschapswacht Dominique Callens, de hoofdinsecteur van de Kortrijkse wijkteams, Harry Maebe, burgemeester Ruth Vandenberghe en buurtbewoner Stefaan Dewulf geplaatst in de Bessenlaan in Bissegem.
Het eerste nieuwe bordje werd door gemeenschapswacht Dominique Callens, de hoofdinsecteur van de Kortrijkse wijkteams, Harry Maebe, burgemeester Ruth Vandenberghe en buurtbewoner Stefaan Dewulf geplaatst in de Bessenlaan in Bissegem.© AN

“Toen was hier een groot gevoel van onveiligheid”, legt Stefaan uit. “We zagen geregeld verdachte voertuigen met Franse nummerplaten voorbijkomen en we hebben zelfs eens iemand gesnapt die foto’s aan het nemen was van huizen. Dat bleek na onze melding bij de politie een lid van een gekende dievenbende te zijn. Wat ons betreft heeft het SAVE-netwerk dus zeker zijn nut bewezen. Ook het feit dat je feedback krijgt van de politie, en dus weet wat er met je tip gebeurd is, helpt enorm.”

Betrapt op heterdaad

Daarnaast ligt de regie van het SAVE-netwerk zo veel mogelijk in handen van het Team Preventie en de politie. De bewoners van de SAVE-buurten krijgen via mail meldingen van criminaliteit en verdachte gebeurtenissen in hun buurt en preventietips. Via een sms’je worden de aangesloten bewoners op de hoogte gebracht dat er een nieuw bericht in hun mailbox wacht. Gemiddeld ontvangen de SAVE-leden 35 berichten per jaar.

De SAVE-netwerken hebben ook elders hun nut al bewezen. In een SAVE-buurt daalt volgens het stadsbestuur de criminaliteit aanzienlijk. Dankzij alerte SAVE-leden kon de politie al criminelen op heterdaad betrappen of werden dankzij een cruciale tip criminele feiten opgelost. Wie in zijn buurt een SAVE-netwerk wil starten of zich wil aansluiten bij een bestaand netwerk, neemt contact op met het preventieteam van Kortrijk via preventieteam@kortrijk.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier