Nieuw boek over ‘migratieverhaal’ van Antwerps koppel dat in Oostende komt wonen

Walter Van den Branden (links) presenteert zijn boek 'Aangespoeld... in Oostende'. Oostends burgemeester Bart Tommelein schreef het voorwoord en kreeg het eerste exemplaar. © HH
Redactie KW

Met het nieuwe boek Aangespoeld… in Oostende schreef journalist en voormalig docent Walter Van den Branden (73) ‘het ongezouten migratieverhaal van een Antwerps koppel dat zich gaat vestigen in Oostende’.

Walter Van den Branden is uit Antwerpen afkomstig en werkte jaren als docent audiovisuele communicatie aan de AP Hogeschool in de Scheldestad. Hij publiceert tot op vandaag in diverse magazines en is hoofdredacteur van het lifestyleblad OMAG Citymagazine. In 2013 verhuisde hij met zijn vrouw Gusta van het landelijke Lint naar Oostende.

“We hadden al langer beslist om rond onze 65ste verjaardag de stap naar een kleinere woonst te zetten”, vertelt Walter. “De vraag was alleen waar. We dachten eerst niet aan de Belgische kust, wel aan de omgeving van onze toenmalige woonplaats Lint. Antwerpen was geen optie. We zijn allebei uit die stad afkomstig, maar hebben het er te fel zien veranderen. Toen zagen we een paginagrote advertentie in Gazet van Antwerpen voor een nieuwbouwproject in Oostende. Dat was helemaal wat we in onze dromen hadden.”

“Veel vooroordelen”

“Maar: mijn echtgenote was toen niet te vinden voor een verhuizing naar de Belgische kust. Dat was not done. Tot we uit enkele gesprekken met vrienden en kennissen leerden dat onze kinderen en kleinkinderen ons wellicht meer zouden bezoeken aan zee dan als we in hetzelfde dorp om de hoek zouden wonen. Dat heeft ons aan het denken gezet. Uiteindelijk zetten we toch de stap naar Oostende.”

“In mijn boek beschrijf ik hoe we tot deze beslissing gekomen zijn en hoe ons integratieproces intussen is verlopen”, aldus Walter. “Er bestaan bij West-Vlamingen veel vooroordelen over Antwerpenaars. Dat wij dikkenekken zijn, het landelijker deel van Vlaanderen als de parking zien… Wij hebben dat ook soms aangevoeld, maar daar moet je je over zetten. Ik moet wel zeggen dat in Oostende een grotere openheid heerst tegenover anderen dan in de rest van West-Vlaanderen.”

“Behoorlijk geïntegreerd”

“Oostende heeft alles te bieden wat een echte stad te bieden heeft. Wij zijn intussen behoorlijk geïntegreerd. Natuurlijk zijn er ook dingen waar wij raar van opkijken, maar dat zou je op elke nieuwe woonplaats hebben. In mijn boek beschrijf ik alle wetenswaardigheden, ervaringen en troeven die wij hier in de voorbije jaren mochten ervaren. De boodschap van het boek is: doe zoals wij, kom naar Oostende. Al zou ons verhaal ook voor de andere kustgemeenten kunnen gelden.”

Walter Van den Branden brengt een zakelijk verslag, maar doorspekt dat met luchtige beschouwingen en grappige anekdotes. Ter afsluiting van enkele hoofdstukken voegt hij kaderstukjes met mooie foto’s toe, om de aantrekkingskracht van wonen aan zee te illustreren. Cartoonist Willy Bosschem stelde enkele Oostende-cartoons ter beschikking, die door Oostends dialectspecialist Roland Desnerck voorzien werden van in het Oostends vertaalde spreuken.

“Geen puur West-Vlaamse mentaliteit”

Walter overhandigde op vrijdag 27 november het eerste exemplaar van zijn boek aan Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), die het voorwoord schreef. “Oostende heeft inderdaad geen puur West-Vlaamse mentaliteit”, aldus de burgemeester. “Wij zijn de enige stad aan zee en staan open tegenover de aangespoelden, van wie er velen wezenlijk deel uitmaken van onze gemeenschap. In de eerste lockdown hebben we goed gevoeld: zonder bezoekers en tweedeverblijvers marcheert de boel hier niet. Wij omarmen dan ook onze bezoekers en onze aangespoelden.”

Aangespoeld… in Oostende van Walter Van den Branden is uitgegeven bij bitbook.be en kost 25 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier