Nieuw BMX- en trialparcours en uitbreiding van mountainbikeroute in Pittem

“Zowel het BMX- en trailparcours als de technische mountainbikelus breiden het aanbod voor de individuele fietser zeker uit”, laat schepen Fraeyman weten. (foto Jan)
“Zowel het BMX- en trailparcours als de technische mountainbikelus breiden het aanbod voor de individuele fietser zeker uit”, laat schepen Fraeyman weten. (foto Jan)
Redactie KW

In het kader van de uitbreiding van de mogelijkheden voor individuele sporters heeft de gemeente concrete plannen voor een nieuw BMX- en trialparcours in Egem en een uitbreiding van de Pittemse mountainbikeroute met een technisch parcours. Sportschepen Denis Fraeyman (CD&V) gaf tekst en uitleg.

“In het meerjarenplan 2020-2025 staat specifiek geschreven dat we het grote aantal individuele sporters willen ondersteunen door het aanbod of de infrastructuur voor hen te verruimen”, begint schepen Fraeyman zijn uiteenzetting.

Niet eenvoudig

“Door corona en het feit dat de mensen nu uit noodzaak meer individueel moeten wandelen en fietsen, hebben we vorig jaar reeds actief werk gemaakt van het uitbreiden van de fiets- en wandelroutes in de gemeente. Ook de verlichting van de Finse piste rond de bufferbekkens, die we tegen de zomer of begin dit najaar willen realiseren, moet in hetzelfde kader gezien worden.”

“In 2019 werden we al eens gecontacteerd door het MTK-trial teamuit Egem, met de vraag of er geen mogelijkheden waren voor een trialparcours in de gemeente. Op dit moment hebben ze nog een parcours in de kleigroeve in Egem, maar door de nieuwe plannen van de provincie met de site zullen ze daar weg moeten.”

“Dit leek ons een goed initiatief, maar een geschikte locatie vinden, was niet zo eenvoudig. Er zijn plannen om de sportsite rond de sporthal te herinrichten maar Faris, aan wie het beheer van de site overgedragen werd, onderzoekt wat mogelijk is in functie van het budget, dus de mogelijkheden daar zijn eerder beperkt.”

Egemse speelplein

“Vorig jaar kwamen Lothar Desmet, Gorik Gardeyn en Jason Van Daele echter met het idee dat het huidige speelplein tussen het Egems Dorpsplein en de wijk Molenakker (langs het wandelpad naast het kerkhof) hier wel geschikt voor zou kunnen zijn. Op dit terrein (dat in Egem al gekend is als ‘de zeven heuveltjes’) liggen al een aantal bergjes die zeker mee in het parcours zouden kunnen opgenomen worden.”

“Het MTK-trial team was ook meteen enthousiast en na nog wat verder onderzoek is nu beslist hier een trial- en BMX-parcours aan te leggen. De bestaande speeltuigen die nog in voldoende goede staat zijn, zullen worden verplaatst naar een ander terrein een beetje verder aan de overkant van het pad, dat ook zeer geschikt is als speelplein. Er werd ook budget vrijgemaakt om enkele nieuwe speeltoestellen te voorzien.”

“Wat het parcours zelf betreft, wordt ervoor gezorgd dat jong en oud, beginner of ervaren rijder aan zijn trekken komt. In het midden van het terrein zullen met duurzame materialen en in overleg met de beoefenaars van de sport uit onze gemeente hindernissen aangelegd worden voor de trial. Rondom het trialgedeelte zal een BMX-parcours aangelegd worden met vele bochten en enkele uitdagende elementen.”

Op flank van N37

“Naast het meer recreatieve fietsen, wordt er, door de coronacrisis, ook meer met de mountainbike gereden. Om op dit feit in te spelen, wil de gemeente samen met een aantal externe partners een technische mountainbikelus aanleggen. Dit parcours zal aangelegd worden op de flanken van de N37 (de Pittemse ring) en zal de Meulebekestraat en de spoorweg oversteken richting de Gentsemeersweg.”

“Een deel van de lus werd in het verleden al gebruikt tijdens tourtochten, die georganiseerd werden door de Pittemse Bikedevils. Deze lus zal nu verder uitgebreid worden en zal geïntegreerd worden in de rode lus van de Pallieterroute. Er kan tijdens de route gekozen worden om de lus erbij te nemen, maar deze kan net zo goed niet aangedaan worden.”

“Voor de aanleg op het terrein slaat de gemeente de handen in elkaar met de Bikedevils en de Tieltse club 26/9INCH, die ook instaat voor het onderhoud van de lus. Westtoer en Sport Vlaanderen zorgen voor de bewegwijzering van de lus.”

Verschillende lussen

“Naast de extra technische lus zal er ook een wijziging gebeuren van de rode lus van de Pallieterroute, waarbij meer onverharde stukken zullen aangedaan worden, waaronder de trage weg van de Peerboommolenstraat. Stad Tielt zal binnenkort ook haar mountainbikeroutes vernieuwen en zal een deel van onze bestaande route opnemen. Daardoor zullen mountainbikers combinaties kunnen maken van verschillende lussen. We voorzien dat zowel het BMX-, trialparcours als de technische mountainbikelus tegen de zomervakantie klaar zullen zijn.”

(JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.