Nieuw aan zee: verpleegcentrum op maat van inwoners en vakantiegangers

Verpleegkundigen Nele Maene, Patricia Mellaerts, Lusienda Janssens en coördinator Jürgen De Smet. © GLO
Gillian Lowyck

Een unicum in Oostende: in de Kaaistraat vind je sinds kort het verpleegcentrum Zorgconnect aan Zee. Een ideale oplossing voor mensen die niet altijd thuis verpleegd kunnen worden, op vakantie zijn… Je kan er ook terecht voor een coronatest.

Het verpleegcentrum in de Kaaistraat 1A is een initiatief van Zorgconnect. “Wij zijn een vzw die meer dan 500 zelfstandige thuisverpleegkundigen verenigt”, vertelt algemeen coördinator Jürgen De Smet. “Wij zorgen voor ondersteuning aan de hand van coaching, advies, software, opleidingen… zodat de verpleegkundigen zich op hun hoofdtaak kunnen concentreren en dat is natuurlijk de zorg zelf.”

De nood aan onze zorg is gewoon hoog in Oostende

Zorgconnect heeft al een verpleegcentrum in Elversele. Onlangs opende ook een verpleegcentrum in Oostende de deuren. “Dit is er eigenlijk gekomen op vraag van de verpleegkundigen zelf”, gaat Jürgen voort. “Zij merkten dat het niet evident was om patiënten de nodige zorg te bieden in de vakantie. Aan de kust zijn er veel toeristen, tweedeverblijvers… Zij hebben tijdens de vakantie ook zorg nodig en dat zorgde ervoor dat het wel heel druk werd voor de verpleegkundigen. Met als gevolg dat veel mensen moesten zitten wachten op de thuisverpleging. Niet leuk tijdens de vakantie, natuurlijk.”

Het verpleegcentrum is dus een ideale oplossing. Je kan er terecht voor acute en chronische wondverzorging, inspuitingen, infuustherapie, bloedafnames… Altijd op afspraak. In deze coronatijden kan je er trouwens ook een PCR-test laten afnemen. “Op deze manier zorgen we er ook mee voor dat de huisartsen en ziekenhuizen voor een stuk ontlast zijn”, klinkt het.

Tweedeverblijvers

Dat Zorgconnect voor Oostende koos, lag voor de hand: “Het is de enige stad aan zee, je hebt hier het hoogste aantal tweedeverblijvers. De nood was hier ook gewoon hoog, dat merkten we heel sterk. En we hebben een heel goede basis met onze verpleegkundigen hier, dus het was een evidente keuze. We zitten bovendien midden in het stadscentrum, op een heel bereikbare plaats. Het verpleegcentrum is ook volledig rolstoeltoegankelijk”, legt Jürgen De Smet uit.

Vijf verpleegkundigen gaan aan de slag in het verpleegcentrum, dat open zal zijn van maandag tot vrijdag, telkens op afspraak. “We zijn niet enkel open tijdens de zomer, maar blijven hier het hele jaar actief”, geeft Jürgen De Smet nog mee.

Meer info en een afspraak maken kan op www.zorgconnect.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier