“Niet rijden met de fiets op de zeedijk? Waarom niet?”

In Middelkerke is het verboden te fietsen op sommige stukken van de zeedijk. © foto LC
Paul Bruneel

Het is in Middelkerke verboden om in bepaalde drukke zones op de zeedijk met de fiets te rijden tussen 10 uur ‘s morgens en 22 uur ‘s avonds. Dat staat aangekondigd op grote zeilen die op diverse plaatsen op de zeedijk staan opgesteld. Ook op de verkeersborden die aangeven waar de fietsers en de voetgangers hun plaats hebben op de zeedijk, werden de fietsers afgeplakt.

En toch waren er zowel op zater- als op zondag heel wat fietsers die het verbod aan hun laars lapten. Wij trokken een tijdje mee in het zog van twee jobstudenten die werden ingezet om de mensen attent te maken op het verbod en konden bij wijlen onze ogen en oren niet geloven. “Niet rijden met de fiets op de zeedijk? Waarom niet?” hoorden we de mensen heel vaak vragen aan de jobstudenten die hun werk meer dan naar behoren deden.

Blijkbaar hadden deze mensen nog nooit gehoord over corona of trokken ze zich het lot van anderen niet aan, als zij maar konden doen wat ze wilden en dat was fietsen op de zeedijk. Meer nog, enkele keren kregen ze zelfs een verwijt naar de oren geslingerd of werd gewoon weer op de fiets gestapt nadat de twee jobstudenten waren verder gegaan.

Het moet er onmiddellijk bij gezegd dat heel wat mensen zich wel aan de regels hielden en de fiets een standplaats gaven of gewoon met de fiets aan de hand hun weg verder zetten. Ook voor de grote billenkarren is de zeedijk in deze tijden verboden terrein. Bij de verhuurders van billenkarren klinkt een dubbel gevoel.

Hygiënezuilen gretig in gebruik

Wouter Feys van fietsenhuis De Jonghe-Rommel: “Als het niet mag, dan mag het niet en ik besef ook wel dat er maatregelen moeten worden genomen. De gezondheid van iedereen primeert, maar voor ons is het opnieuw een streep door de rekening. Ik had vandaag een groep van 35 mensen die grote go-carts hadden besteld. Toen ze vernamen dat niet mocht worden gereden op de zeedijk hebben ze afgezegd omdat ze de openbare weg te gevaarlijk vonden.”

Van de hygiënezuilen werd dan wel gretig gebruik gemaakt om de handen te ontsmetten en de tellers die gemonteerd werden op de trappen om van de dijk naar het strand te gaan, gaven wel het aantal strandbezoekers aan, maar gezien het minder goede weer was er nergens een probleem.

Het mag en moet gezegd, Middelkerke levert inspanningen om alles veilig en goed te laten verlopen, maar uiteindelijk zijn het de mensen die de regels moeten naleven. Afgelopen weekend was er relatief weinig volk door het slechte weer. Het blijft dus afwachten wat het wordt als de weergoden zich van hun beste zijde zullen tonen en de verwachte massa naar de kust zal afzakken.

(PBM/ foto LC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier