Niet langer plattelandsklassen in De Sceure in Vleteren

Onlangs namen de vzw Plattelandsklassen en een vijftigtal vrijwilligers stijlvol afscheid van maar liefst 27 jaar plattelandsklassen in De Sceure. “Binnenkort nemen alle gemeentelijke diensten hun intrek in De Sceure, waardoor er jammer genoeg niet langer plaats is voor de plattelandsklassen. Gelukkig vond de vzw een nieuw onderkomen in het Plokkersheem in Watou”, aldus burgemeester Stephan Mourisse.

Het werd een mooie dankavond voor iedereen die betrokken was bij de plattelandsklassen in Vleteren. © Foto RVL

Katrien Boeraeve, die als dochter van Poperings bekendste hoppeboer Gery Boeraeve de landbouw in de Westhoek een warm hart toedraagt, is al een zestal jaar werkzaam bij Plattelandsklassen vzw. “In 1991 startten de plattelandsklassen in Oostvleteren”, schetst Katrien het ontstaan. “Een plattelandsklas houdt in dat leerlingen uit de basisschool vijf of drie dagen in één van onze 13 Vlaamse centra logeren en het omringende plattelandsleven verkennen: de lokale land- en tuinbouw en het omringende erfgoed, de natuur en cultuur, erfgoed en plattelandssporten.”

Respect voor natuur

“Ons doel, de uitdaging om kinderendichter bij de hedendaagse land- en tuinbouw brengen en te begeleiden naar duurzame en gezonde voedingsgewoontes is enorm waardevol. Velen zien bij ons voor het eerst een echte koe, leren fietsen of ponyrijden of worden getoond hoe respect op te brengen voor de natuur in het algemeen. Over die 27 jaar vonden liefst 339 plattelandsklassen plaats, ofwel bijna 15.000 kinderen, afkomstig van over het hele land, brachten een weekje door in De Sceure. Heel wat scholen kwamen meerdere keren terug. Bovenaan op het lijstje van graag terugkerende scholen prijkt basisschool Sint-Andreas uit Oostende, die de plattelandsklassen wel 25 keer organiseerde. Ook de Gentse Bollekesschool en de basisscholen uit Ingelmunster, Izegem, Sint-Gillis Waas, Tervuren en Tongeren, groeiden uit tot vaste waarden onder onze gastscholen.”

Emotioneel moment

“Niet alleen wij van Plattelandsklassen vzw, maar vooral onze trouwe lokale vrijwilligers vinden het dan ook bijzonder jammer dat we onze mooi uitgebouwde site hier in Oostvleteren moeten verlaten. Al kunnen we voor die beslissing zeker begrip opbrengen. Meteen zijn we met de hele ploeg vrijwilligers constructief op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Dankzij de stad Poperinge zijn we algauw in contact gekomen met het Plokkersheem in Watou, waar we vanaf 1 januari 2019 van start gaan. Sommige van onze lokale vrijwilligers maken mee de overstap naar Watou. Jammer genoeg is dat echter onmogelijk voor de Vleterse landbouwbedrijven, het Molenbezoek en het wateronderzoek in de Paddenpoel. Hun jarenlange enthousiasme, inzet en betrokkenheid verdient een mooie dankavond, om onze samenwerking in schoonheid te kunnen afsluiten. Een emotioneel moment voor velen”, besluit Katrien.

Spijtige zaak

Ook burgemeester Stephan Mourisse vindt het stopzetten van de plattelandsklassen een spijtige zaak voor Vleteren. “Zelf stond ik altijd voor 200 % achter dit initiatief. Heel wat kinderen uit het hele land, maar ook heel wat Vleternaren zelf beleefden met de plattelandsklassen onvergetelijke momenten en bewaren ontzettend mooie herinneringen hieraan. De landbouweducatie die de kinderen tijdens hun verblijf kregen, ging automatisch gepaard met de promotie van de gemeente en was dus een enorme troef voor onze gemeente zelf. De beslissing om in de nabije toekomst de gemeentediensten onder te brengen in De Sceure viel ons zeker niet gemakkelijk. Deze verhuis bespaart ons echter de helft van de kosten, en de helft van de energie die we, bij het alternatief van een grondige, maar onbetaalbare renovatie in de Kasteelstraat zouden gemaakt hebben. Als kleine gemeente mogen we onszelf ‘arm, maar gelukkig’ noemen. Ik ben dan ook opgelucht dat ik vanavond toch heel wat lachende en blije gezichten zie, vol herinneringen aan een heel mooie periode.”

(Stefanie Vandewalle)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.