Niet langer KLJ-weekend in Sijsele

Olivier Neese

Het feestweekend van KLJ Sijsele gaat niet meer door. De tegenvallende opkomst de laatste jaren ligt aan de oorzaak van het verdwijnen van het evenement. De stad Damme en het nationale bestuur van de KLJ zitten rond tafel om een mogelijke doorstart te bekijken.

Het derde weekend van juli: dat was 38 jaar lang hét weekend van KLJ Sijsele. Drie of vaak zelfs vier dagen lang kwam heel Sijsele samen aan een reuzegrote tent om te kaarten, boogschieten, voetballen, fuiven en barbecueën. Daar is nu een einde aan gekomen. “Ondanks al onze initiatieven en inspanningen zagen we de laatste jaren geen toename van het aantal bezoekers“, legt bestuurslid Tom Vandepitte uit.

“Hoe dat komt? Daar hebben ook wij het raden naar. Willen de mensen niet meer buiten komen? Is de band met de gemeente niet meer zo sterk als vroeger? Sparen jongeren al hun geld voor grote evenementen zoals Tomorrowland? We weten het niet, maar het is een trend die je ook bij andere organisaties merkt.”

Niet betaalbaar

“Daardoor ontstond er een verschil in visie binnen het bestuur, die ook ouder wordt en stilaan een stap opzij wil zetten. Ik was bijvoorbeeld voorstander om na zoveel jaren Paul Severs een andere naam op de affiche te plaatsen. Maar de prijzen van die grotere namen waren niet te betalen en stegen alleen maar. Dat was niet meer haalbaar. We stonden erop om op zondag altijd gratis optredens te plannen. Dan moet je al je inkomsten halen uit je drankverkoop. Maar als er minder volk komt… Ook de zaterdagse fuif, die duizenden bezoekers trok, kon dat opvangen, maar ook daar verdween de interesse.”

De stad Damme en het nationale bestuur van de KLJ zitten momenteel samen om een doorstart van KLJ Sijsele te bekijken. “Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een actieplan. Overal in de stad Damme zouden ideeënbussen komen om naar de opmerkingen van de jongeren te luisteren. Wat willen ze? Wat zoeken ze? Ik geloof in een doorstart. Jeugdhuis Loco is daarvan een perfect voorbeeld. Een groepje geëngageerd jongeren werd gevonden om hun schouders onder het project te zetten en intussen pakken ze uit met een buurtfeest, zomerbars… Hopelijk volgt ook KLJ Sijsele.”

Burgemeester Joachim Coens betreurt het verdwijnen van het evenement. “Het is altijd jammer dat er aan zo’n lange en mooie traditie een einde komt. Goed nieuws is dat er in het weekend van 21 en 22 juli een gloednieuwe evenement komt: het Damme’s Beachvolley Event, op het Lindenplein in Sijsele. Het derde weekend van juli zal er dus toch een groots evenement in ons dorp zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.