Niet langer kerstboomverbrandingen in Wevelgem

© a-GUS
Stefaan Lernout

Groen bracht vrijdagavond de actualiteit rond het klimaat naar de gemeenteraad. Zij willen niet langer dat er kerstbomen worden verbrand in Wevelgem. Dus ook niet in Gullegem.

“Kerstboomverbrandingen zijn gezellig”, weet ook Carlo De Winter (Groen). “Maar de Nieuwjaarsdrinken die er waren in Wevelgem en Moorsele waren niet minder gezellig dan die in Gullegem. Het verbranden van kerstbomen zorgt voor een grote uitstoot van schadelijke stoffen. We vragen om in alle deelgemeenten een gezellige Nieuwjaarsdrink te organiseren zonder dat deze moet gepaard gaan met het uitstoten van schadelijke stoffen.”

Schepen Stijn Tant (CD&V) meldt dat dit punt al ter sprake kwam in de milieuraad van december. “We waren de kerstboomverbrandingen al aan het afbouwen. Een lid van de milieuraad stelde dit voor, waarop het schepencollege die vraag steunde”. Dus ook het bestuur stelt voor om geen kerstboomverbrandingen meer te organiseren.

“N-VA keurt dit voorstel niet goed”, zegt Joachim Naert. “De impact op de luchtkwaliteit is beperkt van dit eenmalig gebeuren. Het effect van dagelijks de auto nemen en de kachel aan te steken is veel groter. Jammer dat deze oeroude Vlaamse traditie verloren gaat.”

“Een algemene aanpak rond het klimaatprotocol is aangewezen”, voegt Vicky Claeys (SP.A) eraan toe. “Dit is slechts een enkele stap.”

Groen wil verder een schepen met bevoegdheid klimaat, een ander punt dat ze vanavond op de agenda plaatsen. “Heel wat gemeentebesturen hebben bij de opdrachtverdeling van de schepenen iemand de bevoegdheid klimaat gegeven. In Wevelgem is dit niet zo”, betreurt de Carlo De Winter. “Willen we als gemeente dit thema de nodige aandacht geven dan heeft Wevelgem ook een schepen nodig die zich expliciet zal bezighouden met dit thema.”

Burgemeester Seynhaeve (CD&V) meldt dat bij de toekenning van bevoegdheden hij reeds met de bevoegdheid duurzaamheid werd toebedeeld. Daar hoort ook expliciet klimaat onder. “Het komt echter niet de gemeenteraad toe daarover te beslissen, de bevoegdheden worden – naar de wet – intern verdeeld in het schepencollege. Eigenlijk heeft iedere schepen hier zijn verantwoordelijkheid in, we treden met het College dan ook op als groep.”

“Het is belangrijk dat iemand die titel draagt, dat mensen weten wie ze hier moeten aanspreken”, besluit Carlo De Winter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier