Niet iedereen is in de ban van de vrijheidsboom

© (Foto LV)
© (Foto LV)
Redactie KW

Nadat hij enige tijd de boot had afgehouden, heeft burgemeester Bart van Hulle (Open VLD) nu toch meer uitleg gegeven over het kunstwerk op het kruispunt van de Aalterbaan, Kleitkalseide en N44a. Aan het kunstwerk zou een prijskaartje van 50.000 euro hangen.

Voor oppositielid Koenraad De Ceuninck (CD&V) toont het dossier van de vrijheidsboom nog maar eens aan dat de belofte van burgemeester Bart Van Hulle om de oppositie sneller te betrekken bij de voorbereiding van belangrijke dossiers woorden in de wind waren. “Na de overdracht van de gemeenteschool op de Kruipuit aan het Gemeenschapsonderwijs, de aankoop van de grond in de Katsweg, de bouw van een nieuw cultureel centrum en het afstoten van de Ukkie Pukkie afdelingen, heeft hij ons nu met de aankoop van de vrijheidsboom opnieuw pas ingelicht als het dossier rond was. Bij dat laatste dossier was er zelfs geen eensgezindheid in het schepencollege”, stelde het CD&V-oppositielid vast.

Gevaarlijk kruispunt

De Varenbeuk met zijn ringenconstructie staat al enkele dagen op het kruispunt van de Aalterbaan, de N44a en de Kleitkalseide. Op sociale media kreeg het kunstwerk verschillende namen. De negatieve kritiek groeide nog aan toen bekend werd gemaakt dat de boom met zijn kunstwerk rond de 50.000 euro zou kosten.

De gemeente kreeg 200.000 euro maar daar heeft de jeugd nog niets van gezien

“Wij hebben niets tegen een eerbetoon aan coronaslachtoffers of de aansporing tot vaccinatie maar dan moet het kunstwerk op een belangrijke plaats in Maldegem staan en niet bij een gevaarlijk kruispunt. De lichten in het kunstwerk zullen de aandacht van de bestuurders afleiden. Voor de prijs van de boom en zijn versiering, hadden wij toch iets beters verwacht”, stelde Koenraad De Ceuninck.

Jeugd maakt ook boom

De negatieve reacties kwamen niet alleen uit politieke hoek. Ook de Maldegemse jeugdbewegingen kwamen scherp uit de hoek. Zij hielden het niet alleen bij woorden. “Wij hebben onze eigen boom gemaakt die niets kost. Ook wij zullen er lampen in laten branden. Voor iedere 10 euro die wij ontvangen van de gemeente. Zij kreeg immers meer dan 200.000 euro van het steunfonds om ons te ondersteunen. Maar daar heeft de jeugd nog niets van gezien”, klonk het in een gezamenlijke verklaring.

Burgemeester Van Hulle verdedigt zijn keuze. “Het kunstwerk symboliseert de vaccinatiebereidheid en het perspectief op beterschap in onze gemeente. Voor iedere 1.000 inwoners die hun spuitjes hebben gekregen, zal er in het kunstwerk een lichtkring beginnen branden.”

“De vrijheidsboom is een ontwerp van het Belgische Bloemenhuis ‘Daniel Ost’ van hofleveranciers Daniël & Nele Ost, bekende Vlaamse natuurkunstenaars met wereldfaam. Het kunstwerk maakt de vooruitgang van de vaccinaties in Maldegem zichtbaar. Zo willen we alle Maldegemnaren motiveren om zich te laten vaccineren”, reageerde de burgemeester. (LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.