Niet iedereen gelukkig met extra parkeerplaatsen voor BPost

© SL
Redactie KW

BPost krijgt de toelating om twaalf vaste parkeerplaatsen te gebruiken die gelegen zijn in de Oude Leielaan, de Poststraat en de Groentenmarkt. “Daartoe krijgen ze een domeinconcessie op het openbare domein”, zegt schepen Patrick Roose. “Dat kan omdat ze een functie van openbaar nut vervullen. Die kan jaarlijks verlengd worden, BPost betaalt daarvoor 500 euro per jaar per parkeerplaats.

“Daar staan toch al wagens van Bpost”, merkt Philippe Mingels (Groen) op. “Wat hier voorligt is eerder een uitbreiding van het aantal plaatsen die ze al innemen. En als dusdanig de verkeerstroom naar het centrum opnieuw vergroten. We begrijpen de problemen, maar het is iets van het goede teveel. Wellicht zullen ook andere bedrijven op basis van het algemeen nut, publieke ruimte gaan innemen. Daarom zullen we ons ook onthouden.”

Ook Lisa Maxy (CD&V) volgt deze redenering. “Stel dat AZ Delta voor haar werknemers parkeerplaatsen gaat vragen voor haar personeelsleden, zij vervullen ook een functie van openbaar nut. De parkeerplaatsen zijn dan niet langer beschikbaar voor klanten van handelaars, dat willen we ook niet. Waarom krijgen de handelaars trouwens niet de mogelijheid om hetzelfde te doen voor hun klanten en een aantal publieke parkeerplaatsen exclusief afhuren?”

Geen precedent

“Het is inderdaad zo dat de vraag van Bpost een gevolg is van de boomende e-commerce”, geeft schepen Roose toe. “Op 17 maart kwamen nieuwe voertuigen toe van Bpost, die staan inderdaad al tijdelijk op het publiek domein. De vijf plaatsen die voorbehouden zijn voor bewoners aan de achterzijde van Bpost op de parking werden tijdelijk verhuurd aan Bpost. Die verhuur is nu gestopt, de bewoners kunnen terug gebruik maken van die plaatsen. Ik wil benadrukken dat dit geen precedent is voor het parkeerbeleid, dat parkeerbeleid is vastgelegd in een reglement waar parkeergelegenheid voor bewoners en handelaars vastgelegd kan worden. Het concessiehouderschap is hiervoor geen goede oplossing.” (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier