Niet GroenlandKip maar Plukon zal failliete pluimveeslachterij Lammens overnemen

Vlnr.: Michel Lammens en Koen Goossens van Kippenslachterij Lammens. © Foto Kurt
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Anders dan veel waarnemers dachten is het niet Groenlandkip maar wel de firma Plukon, een Nederlands bedrijf met ook vestigingen in België, die de failliete pluimveeslachterij Lammens in Torhout zal overnemen. “Plukon deed dus het hoogste bod, maar de ondernemingsrechtbank moet de overname wel nog goedkeuren”, zegt curator Alex Vrombaut.

Er werd de voorbije dagen door veel rechtstreeks betrokkenen en mensen uit de brede regio Torhout met spanning uitgekeken naar welk bedrijf nu precies het failliete pluimveeslachterij Lammens zou gaan overnemen. De curatoren hadden begin deze week al bekend gemaakt dat er een overnemer was gevonden, maar wilden de naam nog niet prijs geven. Veel waarnemers, waaronder ook ondergetekende, gingen ervan uit dat het Nederlandse bedrijf GroenlandKip, een bijzonder grote speler in de sector, aan het langste eind zou trekken.

Er waren drie geïnteresseerden partijen en onder meer volgens de vakbond, maar ook volgens de in de sector gespecialiseerde Nederlandse pers, was GroenlandKip al lange tijd aan het onderhandelen over een overname; ook al voorafgaandelijke aan het faillissement. De andere spelers toonden pas later interesse en naar we vernamen de firma Plukon als laatste in de rij. Maar tot verrassing blijkt het nu de firma Plukon, en niet de gedoodverfde ‘winnaar’ GroenlandKip, te zijn die aan het langste eind trekt. “Het is inderdaad wel zo dat GroenlandKip al voorafgaand aan het faillissement besprekingen voerde met Lammens. Maar toen wij als curatoren onze opdracht kregen in het kader van het faillissement hebben we natuurlijk alle geïnteresseerden een kans willen geven om een bod te doen”, zegt curator Alex Vrombaut van het Brugse kantoor Phibalex.

Biedingsprocedure onder gesloten omslag

“We zijn begonnen met een biedingsprocedure en uiteindelijk heeft elke geïnteresseerde dan een bod gedaan, onder gesloten omslag. Ik zeg er wel bij dat er nog een aantal zaken moeten uitgeklaard en overeengekomen worden met de familie Lammens, onder meer over gronden in hun bezit, en het is dan ook nog aan de ondernemingsrechtbank om de overname definitief goed te keuren. Hoeveel arbeidsplaatsen er zullen behouden worden? Dat kan ik nu zelf niet zeggen. Plukon zal daarover en over andere modaliteiten normaliter binnenkort communiceren.”

De Plukon Food Group is in Europa een van de grootste spelers op de markt van pluimveevlees en levert kipproducten en kant- en klaarmaaltijden. Het Nederlandse bedrijf heeft 18 vestigingen in vijf landen, waaronder ook twee in België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier