Niet één, maar twee stukken Berlijnse Muur op Oosteroever in Oostende

Dit stuk Berlijnse Muur krijgt binnenkort een vaste stek in het Central Park @Sea op de Oosteroever. © GF
Redactie KW

Op de Oosteroever komen straks niet één, maar twee stukken Berlijnse Muur. De twee projectontwikkelaars die er actief zijn, Burco Coast en Groep Versluys, kochten allebei een stukje, naar eigen zeggen toevallig.

Naast het project van Groep Versluys is langs de Hendrik Baelskaai ook een bouwproject van Burco Coast in aanbouw. Er wordt gebouwd rond een groene parkzone, ‘Central Park@Sea’, en daar komt binnenkort een authentiek stuk van de Berlijnse Muur, die in 1989 viel.

“Voor hun jaarlijkse veiling voor het goede doel stelde BRAFA, de Brussels Art Fair, begin dit jaar vijf imposante betondelen van de Muur te koop, inclusief de graffiti die er destijds werd op geschilderd”, aldus Burco Coast. “Met een hoogte van 3,8 m, een breedte van 1,2 m en een gewicht van ongeveer 4 ton geeft het betonsegment een idee van hoe indrukwekkend de Muur moet geweest zijn. Het segment is een overblijfsel van de zogenaamde Hinterlandmauer, het deel dat de eerste omheining van de muur aan de oostkant vormde. Burco Coast steunt hierbij het goede doel, meer bepaald het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek / Télévie, dat geld inzamelt voor het onderzoek naar kanker en leukemie.

Groep Versluys

“Toen ik onlangs te horen kreeg dat er enkele unieke betonelementen van de Berlijnse Muur te koop werden aangeboden, twijfelde ik geen seconde“, zegt Bart Versluys, ceo van Groep Versluys, van zijn kant. “Het verhaal achter elk van deze originele stukken ademt één en al geschiedenis, want de afbraak van de Berlijnse Muur was zonder twijfel de meest invloedrijkste gebeurtenis van de vorige eeuw. Ik ben dan ook bijzonder trots dat wij ook eigenaar zijn van dit uitzonderlijk stukje geschiedenis en bovendien met deze aankoop de ‘vzw Hart van Handicap’ steunen. Toeval wil dat een concullega-projectontwikkelaar in Oostende ook een betondeel heeft gekocht. Prachtig! Want op die manier zal Oostende binnenkort kunnen genieten over twee unieke stukken Berlijnse Muur. Volgens mij een unicum in Europa.”

Versluys Groep heeft op deze moment nog geen beslissing genomen over de definitieve bestemming van het aangekochte betondeel. Momenteel worden enkele verschillende pistes bestudeerd, waaronder een eventuele integratie in het Ensor Park op de Oosteroever, de inkomhal van één van de twee Ensor Towers, een plek in de etalage van het Versluys verkoopkantoor op de Oosteroever of eventueel een implementatie binnen de nieuw in aanbouw zijnde vleugel op de hoofdzetel van Versluys. In afwachting van de definitieve beslissing staat in principe wel al vast dat het stuk Berlijnse Muur dat Versluys Groep heeft aangekocht, in Oostende zal blijven.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier