Niet een dag Borelle maar zes maanden Borelle in Dranouter

Er komt op 20 maart geen klassieke Borellewandeling in Dranouter. Gezien de geldende coronamaatregelen is een groot publieksgebeuren nog niet aan de orde. “We ontwierpen een Borellewandeling met een sterk digitaal luik en bieden verder een pretpakket aan met een klein stropopje om op te branden op een aangeduide plaats”, duidt Lander Vandroemme van het Borellecomité.

De Borellekoeken moesten vorig jaar al afgehaald worden.© foto EF
De Borellekoeken moesten vorig jaar al afgehaald worden.© foto EF

Het Borellecomité kiest voor een borellewandeling via digitale weg en dat voor een periode van liefst zes maanden. “De wandeling is toegankelijk van 20 maart tot 25 september”, aldus Lander. “We bieden een wandelfolder aan. Via QR-codes in de folder, die gescand worden met de smartphone, geniet de wandelaar op enkele leuke en mooie plaatsen van het mooie borelleverhaal met beeld en klank.”

Door het 360° beeld in combinatie met de bijgeleverde virtualrealitybril wordt een unieke beleving gecreëerd van deze beelden en klank. Op het filmpje ziet de wandelaar de borelleman en de belleman in actie alsook de vebranding van de stropoppen. In het pakket zit verder ook een klein stropopje die door de wandelaar zelf in brand kan gestoken worden.

De wandelfolder kan afgehaald worden bij onder meer de toeristische dienst van Heuvelland aan 2€, het pretpakket aan 20€ met daarin alles dat herinnert aan een klassieke Borelle zoals de enige echte Borellepatakon, het lekker Borellebiertje en de pure appelsap.

Wijn in blik

“Speciaal voor deze coronaspecial steken we in het zakje ook nog de VR-bril voor een 360° ervaring, de bergstenen van Joie De Chocolat en een zakje wild bloemenzaad om hoop te verspreiden op de aan te planten bloemenweide. Ook geven we voor het eerst ook Borelle roséwijn mee. Dit authentiek Borelleproduct geven we mee in een blik. We werken daarvoor samen met het wijngoed de Monteberg. Hieraan verbinden we nog een leuke wedstrijd om hiervoor een originele naam te zoeken.”

Wijn in blik bestaat al lang. In veel landen zoals Australië is dat een deel van de wijncultuur. De wijnen in blik zijn niet bedoeld om te bewaren. Ze moeten binnen het jaar gedronken worden. De Borellewandeling is ongeveer zes km lang. “We bieden ook een extra lus aan naar het pas opgerichte kunstproject ‘Les Ancêtres’ waar wilgen constructies verwijzen naar de aanwezigheid van Kelten op de Kemmelberg.”

Naast dit pretpakket loopt ook een project rond gevelversiering in het dorp. Hiervoor werkt kunstenares Eva Devriendt uit Dranouter samen met de Zafant, de lagere basisschool van Dranouter. De start van het vernieuwde aanbod is op zaterdag 20 maart wanneer aan het ontmoetingscentrum de Klakeye de befaamde Borellekoeken kunnen afgehaald worden die vooral besteld werden.

Onder voorbehoud van de coronamaatregelen wordt op zaterdag 24 april een activiteit georganiseerd in het kader van de erfgoeddag. Het geheel wordt afgerond met een herfstvuurspektakel eind september.

(MD/ foto EF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.