Niet-dringende consultaties en operaties geleidelijk hervat vanaf 4 mei

In de ziekenhuizen, zoals hier in het AZ Groeninge, zullen de gewone consultaties en operaties vanaf 4 mei geleidelijk aan hervat kunnen worden. © AN
Redactie KW

Momenteel zijn nog steeds alleen dringende consultaties en operaties toegestaan, maar vanaf 4 mei komt er een geleidelijke uitbreiding van de toegang tot de algemene en gespecialiseerde zorg. Dat staat in het exitplan van de overheid. Toch verwacht ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro niet dat de toestand dit jaar helemaal zal normaliseren.

De ziekenhuizen zijn er zeker klaar voor om bepaalde activiteiten te hervatten, zegt directeur algemene ziekenhuizen Marc Geboers van Zorgnet-Icuro. “Volgende week gaan we dat in detail bespreken met de federale capaciteitsplanningsgroep”, legt hij uit.

Er is al bepaald dat een deel van de capaciteit in de ziekenhuizen achter de hand gehouden moet worden voor een eventuele tweede golf van coronabesmettingen. “De ziekenhuizen zijn nu grondig aan het bestuderen wat dat betekent voor de beschikbare capaciteit voor andere zaken. In de week die nu komt, gaan we grondig bestuderen wat wel en niet zal kunnen.”

Tweede piek

Dit jaar zullen de ziekenhuizen niet terug naar de normaliteit kunnen, verwacht Geboers. “Er wordt vanuit gegaan dat er een tweede piek komt na het lossen van de maatregelen. We moeten stand-by zijn om dat op te vangen. Ook later, in het najaar, zou er een nieuwe piek verwacht kunnen worden.”

Artsenorganisatie BVAS zegt tevreden te zijn dat de medische activiteiten voor niet-coronapatiënten hervat kunnen worden. “Op het terrein zien we een duidelijke vermindering van het aantal klachten die wijzen op mogelijk zeer ernstige ziekten. De vrees van de medische beroepsgroep over de hele wereld is dat de gezondheidstoestand van patiënten thuis kan verslechteren omdat ze geen medische zorg zoeken”, zegt BVAS.

Gefaseerd plan

Het Verbond van Belgische Specialisten (VBS) legt de laatste hand aan een gefaseerd plan voor de hervatting van de specialistische geneeskunde, in overleg met elk medisch specialisme. “Dit plan moet er onder andere in de eerste plaats voor zorgen dat de middelen die nodig zijn om de veiligheid van patiënten en zorgverleners te garanderen in voldoende mate beschikbaar zijn”, luidt het. De eerste prioriteit zal gaan naar semi-urgente zorg, en daarna naar planbare zorg die kan wachten zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid van de patiënt.

Ook huisartsenorganisatie Domus Medica is tevreden over de hervatting van niet-urgente zorg. “We zijn blij, en ik denk ook dat het nodig is, maar dit moet wel nog verder uitgewerkt worden“, zegt voorzitter Roel Van Giel. “We moeten bekijken in welke omstandigheden het kan en in welke mate het wettelijk kader wordt aangepast. Wij hebben alvast een document voorbereid voor alle huisartsen over hoe ze de reguliere werking veilig kunnen hervatten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.