Niet Bart Tommelein, maar Egbert Lachaert nieuwe voorzitter van Open VLD

Philippe Verhaest

De nieuwe voorzitter van Open VLD is Egbert Lachaert. De Oost-Vlaming won overtuigend van de drie West-Vlaamse kandidaten: Oostends brugemeester Bart Tommelein, Koksijdenaar Stefaan Nuytten en de Oostendse Brusselaar Els Ampe.

Egbert Lachaert (52), in zijn eigen gemeente Merelbeke schepen en sinds 2014 lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, won erg overtuigend. Hij haalde 9.784 stemmen (61,03 procent) en met dat resultaat maakt hij een tweede ronde overbodig.

Bart Tommelein klokt af op 4.768 stemmen (29,74 procent), gevolgd door Els Ampe met 1.072 stemmen (7,31 procent). Stefaan Nuytten uit Koksijde sluit het rijtje met 307 stemmen (1,92 procent). 89 leden stemden blanco.

Bart Tommelein toonde zich op de persconferentie een waardige verliezer en feliciteerde de nieuwe voorzitter. “Ik wens Egbert proficiat met deze overwinning. Ik hoop oprecht dat we in de komende periode vooruit kunnen gaan. Ik hoop ook dat de nieuwe voorzitter ook rekening houdt met wat wij, de andere kandidaten, hebben gezegd in kader van interne partijvernieuwing. Dat wij toch gaan voor een breed volksliberalisme. Waar zoveel mogelijk antwoorden komen op de maatschappelijke uitdagingen op hetgeen de mensen mee bezig zijn.”

Els Ampe
Els Ampe© Davy Coghe

Els Ampe, opgegroeid in Oostende maar nu in Brussel te vinden, had eveneens niets dan lovende woorden voor Egbert Lachaert. “Ik beloof onze nieuwe voorzitter om te blijven inzetten voor de basis van onze partij en zal knokken voor onze mensen. Ik hoop dat Open VLD de komende jaren meer dan ooit zal groeien.”

Stefaan Nuytten hoopt dat alle verschillen binnen de partij nu weggewerkt kunnen worden. “Het is duidelijk dat we alle vier liberaal zijn, we moeten dus aan hetzelfde zeel trekken. Ik hoop dat Egbert de goeie ideeën en initiatieven uit onze verschillende programma’s zal overnemen en dat er werk gemaakt wordt van een liberaal relanceplan om na deze coronacrisis uit te rollen. Laat ons samen gaan voor groeicijfers die het liberalisme in Vlaanderen verdient.”

Egbert Lachaert volgt Gwendolyn Rutten op als voorzitter van Open VLD. De voorzittersverkiezingen werden digitaal georganiseerd, maar liepen aanvankelijk moeilijk. Door technische problemen bleek het mogelijk om twee keer te stemmen. De verkiezing werd daarom maandag meteen stilgelegd en nadien van nul herstart. Om 12 uur vanmiddag werd de stembus gesloten. Na de telling door een gerechtsdeurwaarder en bekrachtiging door de Statutaire Commissie van de partij, werden de resultaten bekendgemaakt.

Neuzen in dezelfde richting

Vincent Van Quickenborne steunde de voorbije maanden volop de kandidatuur van Egbert Lachaert. Toen de resultaten bekend raakten, plaatste hij onderstaande tweet, al heeft hij die ondertussen alweer verwijderd. De steun van de Kortrijkse burgemeester was opvallend, aangezien hij zo drie West-Vlaamse kandidaten links liet liggen. “Ik ben zeer tevreden met de winst van Egbert”, reageert hij. “Zo’n overweldigende score had ik zelf ook niet verwacht, maar het is een duidelijk signaal. Dit bewijst dat de basis van onze partij een breuk met het verleden wil en terug de socio-economische kaart wil trekken. We moeten opnieuw de partij worden die opkomt voor iedereen die de handen uit de mouwen steekt.”

Dat het er de voorbije maanden vaak bitsig aan toe ging binnen Open VLD, is volgens Vincent Van Quickenborne niet onlogisch. “Bij voorzittersverkiezingen moet er gediscussieerd worden over de toekomst, maar ik ben er zeker van dat de neuzen nu in dezelfde richting staan. Ik had al telefonisch contact met Els Ampe en Stefaan Nuytten en zij scharen zich achter Egbert. Bart Tommelein kon ik nog niet bereiken, maar ik ben er zeker van dat ook hij mee in dit mooie verhaal zal stappen. Met Egbert Lachaert aan het roer zijn we gewapend voor de toekomst.”

Niet Bart Tommelein, maar Egbert Lachaert nieuwe voorzitter van Open VLD

Egbert Lachaert mag zich de nieuwe voorzitter van Open VLD noemen.
Egbert Lachaert mag zich de nieuwe voorzitter van Open VLD noemen.© BELGA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.