Niet alleen ambassadeur van, maar zeker ook vóór West-Vlaanderen

© Joke Couvreur
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

We zullen het nog vaak zeggen en we zullen erover praten zoals we wel eens over bijzondere mensen doen: 2020, dat was een jaar apart. De voorbije maanden liep niets zoals gepland en tegen het eind van het jaar zullen we onszelf troosten door te zeggen dat we het ongewone intussen gewoon zijn.

Maar voor het zover is, pakken De Krant van West-Vlaanderen, Radio 2, Focus-WTV en de Provincie West-Vlaanderen nog eens verrassend uit met de Ambassadeur van West-Vlaanderen. Want anders dan vorige jaren is het dit jaar een duo dat deze titel draagt. Saghine Lampaert en Wim Opbrouck. Een bijzonder duo voor een bijzonder jaar.

Genereus en met open geest creatief in het leven staan: daar kunnen we wat van leren

U herinnert zich ongetwijfeld nog dat we met zijn allen in maart en april ‘s avonds om een uur of acht voor onze deur in onze handen stonden te klappen, terwijl hier en daar ook kerkklokken werden geluid. Voor de helden van de zorg, voor onze helden, zo riepen we. Het deed deugd, misschien zelfs meer voor ons dan voor de mensen uit de zorg, die zelden de tijd kregen om het applaus te ontvangen.

Saghine Lampaert was één van die mensen. Zij gooide zich onvoorwaardelijk in de strijd tegen het virus en bleef dat doen, ook als het applaus al lang was stilgevallen en de rest van wereld de hunker naar gezelligheid en beknuffeling niet meer meester kon.

Het is een vorm van generositeit die ook onze artistieke duizendpoot Wim Opbrouck uitstraalt in alles wat hij onderneemt. We zijn niet vergeten hoe hij in die eerste lockdown ons dagelijks met een streepje muziek en een lied opmonterde. Van Wim konden we al leren dat we niet op een verkrampte en benepen wijze met onze roots moeten omgaan, maar dat het veel interessanter en zelfs leuker is als we daar met een open geest creatief mee weten om te springen.

Een ambassadeur is, in normale tijden, een soort van gezant die wordt uitgestuurd om een land te vertegenwoordigen. Saghine en Wim stralen West-Vlaanderen heel ver uit, maar… laat onze bijzondere ambassadeurs voor een keertje niet alleen ambassadeur zijn van, maar vooral ook vóór West-Vlaanderen en vóór de West-Vlamingen. Want we kunnen met zijn allen leren van hun onbevangenheid en hun generositeit.

Reageren? Mail naar jan.gheysen@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.