Niet alle Brugse cafés leven de strikte coronamaatregelen even goed na

Stefan Vankerkhoven

Het Brugse café Het Verdriet van België heeft zelf zijn deuren gesloten, nadat de politie de eigenaar verbaliseerde, omdat hij de coronamaatregelen niet kon naleven. Ook Club Starz op de Eiermarkt werd volgens de politie geverbaliseerd, omdat er gedanst werd. Volgens zaakvoerder Mohammed Shorash waakt zijn personeel nu over de veiligheid en de naleving van alle coronamaatregelen.

Het voorbije weekend zijn vier kelners uit diverse Brugse cafés beboet, omdat ze geen mondmasker droegen. Voorlopig is enkel Het Verdriet van België in de Sint-Jansstraat dicht. De uitbater van deze eenmanszaak kon niet langer de veiligheid garanderen en gaf de eer aan zichzelf na meerdere waarschuwingen. “Want anders zou burgemeester Dirk De fauw wis en zeker mijn café gesloten hebben”, luidde de sarcastische boodschap. De voorbije weken verdrongen de klanten zich op het voetpad voor deze kleine horecazaak.

Hoe lang de zaak dicht blijft, is niet duidelijk, gezien het om een eigen initiatief gaat van de uitbater. Zo ontsnapte hij aan veertien dagen of een maand sluiting op bevel van de burgemeester.

You can dance

Drie andere Brugse horecazaken kregen al meerdere waarschuwingen. Bij een volgende inbreuk wacht ongetwijfeld ook voor hen een verplichte sluiting. Wie de voorbije weekends op een slap koord danste, is de uitbater van Club Starz op de Eiermarkt. Twee weken geleden schreef een barman van deze club op een krijtbord: ‘Trust me, You can Dance, Tequila’.

“Het ging om een bekende promozin van een bekend Tequila-merk, geen uitnodiging om echt te komen dansen”, stelt zaakvoerder Mohammed Shorash. De barman werd tot de orde geroepen, maar ondertussen had een wijkagente het bord al opgemerkt. Na haar opmerking dat dansen verboden is in coronatijden werd het bord weggenomen.

Datzelfde weekend werd er door een achttal Nederlandse toeristen gedanst in Club Starz. Wat ook opgemerkt werd door de politie. Tijdens een vergadering met de uitbaters van de cafés uit de Brugse uitgaansbuurten beloofde Mohammed Shorash zich strikt aan de coronaregels te houden.

Niet alle Brugse cafés leven de strikte coronamaatregelen even goed na

Het voorbije weekend waren in Club Starz zes personeelsleden en de twee zaakvoerders aanwezig. “Er is niet gedanst en de politie heeft dit geconstateerd. We hebben zelfs een pluim gekregen omdat er een QR-code opgemaakt was om iedereen te registreren i.v.m. contact tracing bij covid-19 besmetting”, aldus Mohammed Shorash, die ten stelligste ontkent dat de politie zijn zaak geverbaliseerd heeft.

Mohammed Sharsh heeft in elk geval naar eigen zeggen geen pv in de bus gekregen, maar volgens onze info zou de politie toch een pv opgemaakt hebben en ter evaluatie voorgelegd hebben aan waarnemend burgemeester Pablo Annys. Die moet oordelen of horecazaken al dan niet moeten sluiten wegens inbreuekn op de coronaregels.

App voor registratie

Sandra Timmerman, voorzitter van Horeca Brugge, veroordeelt de cafés die zich niet aan de coronamaatregelen houden: “Al onze leden zijn verbonden met een app, die dagelijks updates geeft over de maatregelen. Als we een nieuwe lockdown van de horeca willen vermijden, moet iedereen zich aan de regels houden. Het kan en mag niet dat enkelingen door wangedrag de toekomst van al onze horecazaken hypothekeren.”

Niet alle Brugse cafés leven de strikte coronamaatregelen even goed na

Hetzelfde geldt volgens Sandra Timmerman voor de verplichte registratie van klanten in cafés en restaurants: “Als mensen onnozel doen en zich registreren als Zorro of Kermit De Kikker, moet de uitbater van zijn hart een steen maken en hen de deur wijzen. Het is van groot belang dat mensen die besmet zijn of in contact kwamen met besmette personen kunnen getraceerd worden.”

Op vraag van de Brugse burgemeester Dirk De fauw ontwierp CEVI kosteloos een vrij eenvoudig online formulier dat de horeca kan gebruiken om de gegevens van klanten te registreren. Via een QR-code op de website van de Stad Brugge stelt het stadsbestuur dit eenvormig systeem gratis ter beschikking van alle hotels, cafés en restaurants. Het registratieformulier is vanaf dinsdag 28 juli ter beschikking op www.brugge.be

Volgens de voorzitter van Horeca Brugge balanceren vele zaken op de rand van de rendabiliteit en een faillissement: “Omwille van de afstandsregels kunnen zij maar draaien op 30 à 40% van hun normale recette. Dank zij de steunmaatregelen van de overheid en het uitstel van btw en sociale bijdragen kunnen velen nu nog het hoofd boven water houden. Maar in september zijn die zes maanden van betalingsuitstel voorbij. Het gevaar voor een sociaal bloedbad en vele faillissementen dit najaar is niet denkbeldig, tenzij de overheid opnieuw uitpakt met subsidies.”

Mondmaskers

De komende dagen worden in Brugge 200 borden geplaatst die de afgebakende zone begrenzen waar het dragen van een mondmasker op straat sinds vorig weekend verplicht is. Het gaat om de winkelstraten en drukke plaatsen, in de as tusen Smedenstraat, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Sint-Jakobsstraat, Vlamingstraat, Hoogstraat, Vismarkt, Dijver, Mariastraat, Walplein, Begijnhof en Zuidzandstraat. Ook op de Zeebrugse zeedijk is het dragen van een mondmasker verplicht.

Niet alle Brugse cafés leven de strikte coronamaatregelen even goed na

De verplichtig geldt voor wie ouder is dan twaalf jaar én voor alle verplaatsingen : te voet, met de fiets, step, skateboard en scooter.

Tot nu toe heeft de lokale politie nog geen enkele toerist in de historische Brugse binnenstad moeten verbaliseren. “We zijn nochtans gewapend met een mobiele betaalterminal, zodat toeristen zonder mondmasker meteen met hun kredietkaart 250 euro boete kunnen betalen”, zegt Christian Scheltens, woordvoerder van politie Brugge.

Bekerfinale

Voorts wijst burgemeester Dirk De fauw erop dat de bekerfinale Club-Antwerp van zaterdag 31 juli niet op grote schermen op openbare plaatsen mag vertoond worden. Zelfs niet op de zijgevels van cafés. Daartoe is er een politieverordening uitgevaardigd. “Er zouden teveel mensen samentroepen en betekent een gevaar voor de volksgezondheid. Enkel binnen in de cafés mag er in beperkte groepen – in bubbels van maximaal tien personen – naar deze voetbalmatch gekeken worden.”

De voorziene drive-inn op Olympia krijgt geen toelating en wordt geschrapt. Kinepolis Brugge zendt wel in vijf zalen de bekerfinale uit. Extra stewards moeten alles in goede banen leiden. De politie zal er samen met de directie van Kinepolis over waken dat er nadien buiten geen feestje is van vierende Clubsupporters – indien Blauw-Zwart de beker wint.

De Brugse burgemeester vraagt tenslotte aan de buurtcomités om hun wijkfeesten in augustus te verdagen: “Dergelijke feesten coronaproof organiseren is zeker geen vanzelfsprekendheid. Is het aangenaam om aan tafel te zitten met je buren op elk minstens 1,5 metrer afstand?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier