Nierpatient Reslen wil elk stadion uit eerste klasse bezoeken: “Maar mijn broer blijft mijn favoriete speler”

© (Foto JM)
Redactie KW

“Mijn broer, die bij het Franse Nantes speelt, heeft me zijn nier aangeboden, maar ik wil niet in de weg staan van zijn voetbalcarrière.” Reslen Shibani (18) uit Kortrijk sukkelt al zijn hele leven met zijn nieren. Make-A-Wish helpt hem zijn droom realiseren: alle stadions van de eersteklasseploegen bezoeken. Vanmorgen kreeg hij een exclusieve rondleiding in de Elindus Arena in Waregem. “Maar mijn broer blijft nog altijd mijn favoriete speler.”

Reslen is geboren met zwakke nieren. “Alles samen heb ik al vijf jaar van mijn leven dialyse nodig”, vertelt hij. “Drie keer per week moet ik dan vier uur aan de machine liggen, zodat die de zuiverende functie van mijn nieren wat kan overnemen.” Dat betekent een serieuze beperking van Reslens levenskwaliteit. “Ik zit nu pas in het vierde middelbaar. Ik mis niet alleen veel lessen, ik ben ook echt moe door die dialyse. Naar school gaan is voor mij niet evident. Ik kan ook niet ver op vakantie, elke maandag, woensdag of vrijdag word ik zonder uitzondering in het ziekenhuis verwacht.”

De jongeman kreeg al twee niertransplantaties, de eerste in 2005, de tweede in 2018. “Nadat mijn eerste transplantnier werd afgestoten, hebben ze mij opnieuw op de lijst gezet. Drie jaar geleden kreeg ik mijn tweede transplantnier. Ook die heeft mijn lichaam vorig jaar afgestoten. Sindsdien is het dus weer richting ziekenhuis voor de dialyse.”

Reslens vader heeft altijd voetbal gespeeld, en ook Reslens broer blijkt het Shibani-voetbaltalent in de benen te hebben. “Mijn papa heeft vroeger bij Deinze gespeeld. Mijn broer speelde vroeger bij Moeskroen, en nu speelt hij bij de beloften in het Franse Nantes. Of ik het niet erg vind dat ik zelf niet zó goed kan voetballen? Neen, hoor. Ik ben vooral heel erg trots op hen allebei.”

Toen duidelijk werd dat Reslen een nieuwe nier nodig zou hebben, werd in zijn familie gekeken of er geen geschikte donors waren. “Mijn papa is niet geschikt. Mijn broer wel. Hij zou me dus in principe één van zijn nieren kunnen geven. Billal wilde dat ook meteen. Maar ik heb geweigerd. Ik wil niet in de weg staan van zijn voetbalcarrière, en dat zou wel het geval zijn als hij een van zijn nieren afstaat aan mij. Dan is topsport niet meer mogelijk.”

Het blijft jammer genoeg niet bij nierproblemen voor Reslen. Vorig jaar moest hij onder het mes voor een nieuwe linker- en rechterheup. “Mijn eigen heup was helemaal kapot door de vele medicatie met cortisone. Maar ik ben vrij snel gerevalideerd, sneller dan we verwacht hadden.” De constante strijd die Reslen moet leveren, inspireerde Make A Wish om zijn hartenwens te realiseren. Als rasechte voetbalfan wilde hij graag een bezoekje brengen aan elk stadion van eerste klasse, en een foto van hem scoren op de grasmat.

Op 2, 4 en 11 november doet Reslen een ronde van België langs alle eerste klasse stadions. SV Zulte Waregem kwam echter plots met een aanbod dat Reslen niet kon afslaan. “Vandaag staan de fotoshoots voor het nieuwe seizoen op de planning, en het bezoek van Reslen was ideaal te combineren”, zegt Geert Van Assche. “Dus hebben we hem vandaag al uitgenodigd, voor een uitgebreide rondleiding.”

Reslen kreeg onder meer de kleedkamer te zien, en de loges. Hij genoot zichtbaar met volle teugen. “Of ik als Kortrijkzaan niet liever bij KV Kortrijk was gestart? Goh, ik ben vooral fan van Moeskroen, omdat mijn broer daar nog heeft gespeeld. Dus het maakte me niet zoveel uit waar ik zou starten.” Reslen mocht apart nog op de foto met speler Boya, die van Moeskroen overkomt. (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier