Niemand doet beter dan Luc en Marie: ontdek hier hoe vaak jouw voornaam voorkomt in onze provincie

© Getty Images/Westend61
Olaf Verhaeghe

De kans dat je een Luc of een Marie in uw familie-, vrienden- of kennissenkring heeft, is in West-Vlaanderen vrij groot. Voor onze provincie zijn dat dit jaar immers de meest voorkomende voornamen. Wat heel België betreft, toppen Jean en Maria de lijsten, al slinkt hun voorsprong jaar na jaar. Welke naam is in jouw gemeente het populairst? En hoeveel West-Vlamingen delen jouw voornaam? Ontdek het via onze interactieve grafieken.

Olivia is voor het tweede jaar op rij de populairste voornaam voor pasgeboren meisjes in België, Arthur mag voor het derde jaar op rij de trofee van populairste jongensnaam omhoog steken. Dat blijkt uit de cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel voor het jaar 2020.

Exact 548 kindjes in ons land kregen de naam Olivia, 103 minder dan het jaar ervoor en amper 19 meer dan de 529 baby’s die Emma genoemd werden. Mila staat met 489 op plaats drie. Louise, Lina, Alice, Sofia, Mia, Anna en Juliette maken de nationale top tien vol.

Arthur is net als in 2018 en 2019 de populairste voornaam voor jongens: 587 kindjes kregen die naam. Hij haalt het van Noah (564 kindjes) en Jules (543). Verder in de top tien: Louis, Lucas, Liam, Adam, Victor, Gabriel en Mohamed.

Nipt bij mannen, ruim bij vrouwen

Maar naast de meest voorkomende namen voor pasgeboren kindjes, kijkt Statbel elk jaar ook naar alle andere leeftijdscategorieën. Zowel bij de mannen- als bij de vrouwennamen blijven de klassiekers bovenaan.

In West-Vlaanderen topt Luc de lijst bij de mannennamen. Exact 8.361 inwoners van een West-Vlaamse gemeente dragen die naam. Marc is met 8.231 West-Vlamingen nipt tweede, Patrick komt 7.296 keer voor en staat op plaats drie. Verder in de top tien: Johan, Dirk, Geert, Jan, Bart, Jean en Peter.

In 26 van de 64 West-Vlaamse steden en gemeenten is Luc de meest voorkomende voornaam. Marc doet het in 15 andere gemeenten net een tikkeltje beter, Geert staat in acht gemeenten in onze provincie dan weer op één.

Bij de vrouwen oogt de top twee heel klassiek met Marie en Maria op plaats één en twee. Marie heeft in onze provincie wel een grote voorsprong: die naam komt 9.789 keer voor. Maria duikt 8.599 keer op de identiteitskaart van een West-Vlaamse op. Rita staat met 6.684 keer op de derde plaats. Martine, Ann, Monique, Marleen, Christine, Carine en Annie vervolledigen de top tien vrouwennamen in West-Vlaanderen.

Marie staat bovendien in 31 van de 64 steden en gemeenten in onze provincie op nummer één. Vooral in Zuid-West-Vlaanderen en in de regio rond Brugge is Marie baas. In dertig andere gemeenten, opvallend vaak in de Westhoek en in Midden-West-Vlaanderen, wordt ze dan weer afgetroefd door Maria. Slechts in drie West-Vlaamse gemeenten is nog een andere voornaam het populairst voor vrouwen.

Hoe vaak komt jouw voornaam voor in West-Vlaanderen? Ontdek het via deze handige tool:

Jean en Maria nationaal op één

Voor heel België staat Jean op kop: op 1 januari 2021 hadden 65.886 mensen in ons land die naam. Marc en Patrick maken de top drie vol. Mohamed doet voor het eerst zijn intrede in de top tien, André valt er in vergelijking met 2020 uit. Bij de vrouwen steekt Maria er nationaal gezien er ver bovenuit: maar liefst 116.317 Belgische vrouwen dragen officieel die voornaam. Marie en Martine staan op plaats twee en drie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.