Niels Dabaut Coördinator Regionaal Landschap Westhoek: “Het landschap is iets dat ons allemaal verbindt”

gf
gf
Piet De Ville

Sijselenaar Niels Dabaut werd onlangs aangesteld als nieuwe coördinator van Regionaal Landschap Westhoek, een vzw die in staat voor het versterken van natuur, erfgoed en streekidentiteit in dat deel van onze provincie. “De wereld die zich buiten de veilige cocon van ons huis afspeelde boeide me altijd al”, zegt Niels Dabaut.

Professor in de Erfgoedstudies Niels Dabaut, sinds kort coördinator van Regionaal Landschap Westhoek vzw, is dan wel al ettelijke jaren weg uit het dorp van zijn jeugd maar spreekt toch nog met warme woorden over zijn Sijseelse roots.

Warm nest

“Ik ben opgegroeid in een warm nest in de wijk Stakendijke, omringd door bijna alle naaste familie, en beleefde er een fantastische kindertijd en jeugd”, vertelt Niels. “Ik speelde lange tijd voetbal bij het toenmalige VV Sijsele en fietste met mijn opa langs alle bospaden- en wegen. Vanaf jonge leeftijd fietste ik ook mee met het plaatselijke WTC Olympiateam.”

Voor Niels was de wereld echter veel groter dan zijn eigen dorp en van kleins af zat hij in de atlassen en wereldkaarten te kijken. “De wereld die zich buiten de veilige cocon van ons huis afspeelde, boeide me altijd al. Dus dat ik later Geografie ging studeren aan de UGent lag wel wat voor de hand. Ons landschap is iets wat ons allemaal bindt, het is waar natuur en cultuur samen komen en waar de wereld zijn dynamiek in ontplooit. Hoe we met dat landschap omgaan, dat is waar mijn interesse ligt. In die optiek ben ik dan ook een Master gaan volgen aan het Raymond Lemaire International Centre for Conservation (een onderdeel van de KU Leuven, red.) om beter te begrijpen hoe we met ons landschap als erfgoed kunnen omgaan”, verduidelijkt Niels. “Intussen ben ik ook gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen in deze materie.”

Niels Dabaut werkte zich al vlug op tot een autoriteit in zijn vakgebied en trok ook naar Engeland waar hij aan de universiteit van Newcastle doctoreerde en onderzoekswerk deed naar wat mensen oppikken en herkennen in het landschap. “We woonden en werkten met het gezin graag in Engeland maar met het tweede kindje op komst leek het toch beter om terug naar België te komen.”

“Ik kreeg te horen dat coördinator Dirk Cuvelier van Regionaal Landschap Westhoek vzw met pensioen zou gaan en doorliep de procedure om aangesteld te worden als zijn opvolger”, vertelt Niels. “Er zijn 16 gelijkaardige vzw’s over heel Vlaanderen. We zijn dus een samenwerkingsverband op streekniveau, onder voorzitterschap van gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (Vooruit, red.) en brengen inwoners en partnerorganisaties samen rond een wervende landschapsaanpak die inspireert.”

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.