Niek Jacobs is jobstudent in Wielingenbad: “Het publiek is minder internationaal nu, jammer!”

Niek is ondertussen zo’n twee weken aan het werk en ervaart veel positieve zaken aan zijn job. (foto MP)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De zomervakantie betekent genieten van het mooie weer en erop uit trekken naar het buitenland. Voor heel wat jongeren en studenten is het de ideale periode om een centje bij te verdienen. Niek Jacobs (22) uit De Haan werkt al twee jaar als kassamedewerker in het Wielingenbad in Wenduine. “Soms moet je multitasken. Maar dat gaat me goed af.”

Na een aantal jaren in de horeca en twee jaar bij de preventiedienst te vertoeven, koos Niek twee jaar geleden om als kassamedewerker in het Wielingenbad aan de slag te gaan. “Aanvankelijk had ik gesolliciteerd om op de sportdienst te werken, maar door de toenmalige coronamaatregelen kon de gemeente geen jobstudenten toelaten op de sportdienst en mocht ik in het zwembad beginnen.”

Luchtige gesprekken

Niek is ondertussen zo’n twee weken aan het werk en ervaart veel positieve zaken aan zijn job. “Het leuke is dat je veel sociaal contact hebt, je komt de hele dag in contact met mensen. Met hen heb ik dan vaak luchtige gesprekken in een ontspannen sfeer. Naast het vaste cliënteel, komen er ook mensen uit Wallonië, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en soms zelfs Tsjechië en de VS. Dat was dan vooral vorig jaar, dit jaar is het cliënteel minder internationaal. Maar toch, doordat je met zoveel van hen in contact komt, onderhoud en verbeter je ook je vreemde talen.”

Soms zijn er voor Niek ook piekmomenten en dan is het belangrijk om het hoofd koel te houden. “Op zondagen of dagen dat het slechter weer is, komen er veel meer mensen zwemmen. Door het beperkte aantal mensen dat we elk uur mogen binnenlaten en het contact tracingformulier dat ze moeten invullen, vormen er zich dan wachtrijen tot soms buiten het zwembad. Af en toe bellen andere mensen me dan nog op om te weten of het zwembad open is en welke maatregelen er van toepassing zijn. Op zo’n moment moet je dan multitasken, maar dat gaat me goed af.”

Minder mondmaskers

Ondanks de snelle vaccinatiegraad is het coronavirus in België nog niet verdwenen. Niek ervaart dat sommigen de maatregelen niet meer rigoureus opvolgen. “Vorig jaar had je hier nog de algemene mondmaskerplicht. Toen merkte je dat de mensen de ernst van de situatie begrepen. Zelden kwamen er mensen zwemmen zonder mondmasker te dragen. Maar nu de meesten gevaccineerd zijn, merk ik dat er bij sommigen een zekere laksheid ontstaat om de maatregelen nog 100 procent te volgen. Al houdt de grote meerderheid er zich wel nog aan.”

Naast jobstudent is Niek door het jaar ook vooral student Rechtspraktijk aan Vives in Brugge. “Het leuke aan recht is dat je kan zien hoe onze samenleving in elkaar zit. Zonder recht en wetten leven we in chaos. Maar recht is ook politiek. Wanneer bijvoorbeeld een gemeente een maatregel wil invoeren, vind ik het interessant om uit te zoeken hoe die beslissing tot stand komt en waarom net die persoon die beslissing kan nemen. Ten slotte is recht ook allesomvattend. Je hebt ondernemingsrecht, burgerlijk recht, strafrecht en ga zo maar door.”

Amerikaanse studiereis

Volgend jaar begint Niek aan zijn derde en laatste jaar Rechtspraktijk. Een jaar vol belangrijke momenten. “Ik kijk enorm uit naar mijn laatste jaar. Ik maak een grote kans op een prestigieuze stage en er staat ook nog een studiereis naar Washington en New York op het programma. Daar zullen we zien hoe het Amerikaanse rechtssysteem in elkaar zit en een bezoek brengen aan Wall Street. Wat ik na dat laatste jaar ga doen, weet ik nog niet zeker. Ik denk er aan om nog voor mijn master te gaan, maar als er mooie werkopportuniteiten komen, zal ik daar zeker niet blind voor zijn.”

(MP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.