Nicole Masselis neemt met pijn in het hart afscheid van laatste Germinal in Meulebeke

Nicole Masselis voor trekt straks de deur van haar café feestzaal Germinal voorgoed dicht. © (foto Luc)
Redactie KW

Eind juli valt het doek over het café en feestzaal Germinal in de Kapellestraat in Meulebeke. Meteen verdwijnt dan niet alleen het lokaal van de sp.a-aanhang en spelen heel wat verenigingen hun vergaderingsstek voorgoed kwijt, maar verdwijnt ook de allerlaatste Germinal in onze provincie. Uitbaatster Nicole Masselis opende in 1976 de deuren van het café, nam er vervolgens negen jaar afstand van, maar keerde terug om er te blijven tot aan het einde.

Met het verdwijnen van de Germinal verliest de Kapellestraat ook het laatste café in de straat. Indien men doorheen de geschiedenis van de straat wandelt dan leest men dat er ooit in de Kapellestraat 15 cafés te bezoeken waren: De Drie Grachten, Den Engel, Germinal (ooit nog Plaza), Het Huis van Commercie (ooit De Steenbakkerij), De Keizer, De Klok, De Kroone, Lugano, het Sas, De Posthoorn, Sint-Anna, De Spoetnik, De Supporter, In Transvaal en de Werkmanskring.

Nicole Masselis zag het levenslicht op 27 januari 1950 in Wevelgem. Ze volgde een opleiding tot verpleegster en kon na de studies aan de slag in Maria’s Voorzienigheid in Kortrijk. Na negen jaar wilde ze een carrièreswitch, zo kwam ze op 31 maart 1976 in Meulebeke terecht waar ze café Germinal overnam van Maria en André Vanstaen. In 1983 ging ze terug als verpleegster in dienst bij de plaatselijke brouwersfamilie Goethals. Nicole zou die taak negen jaar lang uitoefenen. In de weekends hield ze dan de kantine open op het Mandescircuit.

de grote terugkeer

Het was Jean-Paul Vanhoutte die uiteindelijk Nicole overtuigde terug te keren naar de Germinal. Tijdens haar afwezigheid waren er maar liefst negen verschillende uitbaters die het café Germinal gerund hadden. Nicole: “Ik ben ingegaan op het verzoek van Jean-Paul en heb van de Germinal terug een goed draaiend café gemaakt tot op de dag van vandaag.” Voor Nicole Masselis zijn het nu nog drukke en emotionele dagen. Menig klant van ‘weleer en nu’ wil nog eens de sfeer opsnuiven die heerst in het café.

De Germinalkaarters brachten hulde aan Nicole en aan hun kampioenen.
De Germinalkaarters brachten hulde aan Nicole en aan hun kampioenen.© (foto Luc)

“Het is genieten en ook afzien”, zegt Nicole. “Ik weet dat, eens ik hier de deur definitief dichtklap, het café en het zaaltje afgebroken worden om plaats te maken voor acht appartementen en 12 garages. Meteen nog een café minder in Meulebeke. Het was ooit anders, hier in de Berengemeente. Tijden veranderen, mensen eveneens maar toch zie ik dat er nog steeds nood is aan locaties om gezellig samen te zijn met sport- en/of verenigingsvrienden. Mijn café was jarenlang het sp.a-lokaal, het bood onderdak aan de seniorenclub S-plus, aan de vinkenmaatschappij Recht voor Allen, de linedansclub, schuttersclub De Desperado’s, de Germinalkaartclub, biljartclub De Sloebers, de liefhebbersvoetbalploeg Dendauw-Demeyere. Het was de thuishaven voor autocrossers T. Delaere en Lynn Van Troys.”

Kroonjuweel gered

“Ik zal mijn klanten missen maar ik ben iedereen dankbaar voor de jarenlange trouw en gezelligheid die ik hier mocht ondervinden. Dank aan iedereen die mij steeds met woord en daad bijstond in het bijzonder Rudy en Els.” Het kroonjuweel waar Nicole jarenlang zorg heeft voor gedragen, was ongetwijfeld de vlag van de ‘Socialistische Propaganda Club D’Ontslaving 1928’. Nicole: “Ik weet dat Albert Vancoillie in 1976 met de vlag hier binnenkwam. Ik heb de vlag vakkundig laten inkaderen en sindsdien hing ze te pronken in de zaal. Daar er nu nergens plaats is om dit unieke document een stek te geven in Meulebeke verhuist de vlag naar het AMSAB in Gent, het Instituut voor sociale geschiedenis.”

(foto Luc)
(foto Luc)

Martijn Vandenbroucke, coördinator collectiebeheer AMSAB: “Wij zijn een vzw die gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid. We collectioneren zowat alles wat te maken heeft met de Vlaamse sociale strijd. Onze collectie heeft nu ongeveer een lengte van 14 strekkende kilometer en is ondergebracht in verschillende gebouwen in Gent. Ze omvat naast papieren documenten, foto’s, films ook enorm veel voorwerpen zoals deze vlag. Die zal nu eerst volledig gerestaureerd worden en daarna horizontaal geconserveerd worden, gewikkeld in Japans papier. Iedereen kan voor studiedoeleinden, tentoonstelling, enz… een beroep doen op ons en het AMSAB bezoeken.”

Germinalkaarters

Tijdens het kampioenenfeest van de Germinalkaarters op zaterdag 11 juli, namen alle spelers afscheid van hun zaaluitbaatster Nicole. Nicole mocht voor de vele jaren inzet bloemen en een geschenk in ontvangst nemen. Bij de heren was de kampioentitel voor Norbert Reynaert, Guido Bouckaert was tweede en Gabriël Vanneste derde. Bij de dames was de titel weggelegd voor Laura Ravelengien, het zilver was voor Rita Loose en het brons voor Marina Vinckier. De Germinalkaarters hebben in d’ Oude Pekkerij een nieuw onderkomen gevonden. Ze gaan op vrijdag 11 september terug van start en spelen iedere tweede vrijdagavond van de maand om 19.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier