Nico Vandeverre al vier jaar patron in café De Kroone in Lendelede: “Hier is de regel van de drie aapjes heilig”

Nico Vandeverre bij zijn klanten in café De Kroone. “In Lendelede is heel wat te doen, Lendelede leeft echt.” © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Het Izegemse koppel Nico Vandeverre en Maureen Speybrouck nam vier jaar geleden café De Kroone op het Dorpsplein over. En ondertussen zijn ze er al niet meer weg te denken. “Ik hoop dit nog te kunnen doen tot aan mijn pensioen”, zegt Nico.

Nico Vandeverre (51) en Maureen Speybrouck (52) hadden eerder al horeca-ervaring. “16 jaar geleden zijn we ‘t Putje gaan open houden.” Nico en Maureen hebben vier kinderen: Daphne (25), Armin (21), Detlev (15) en Ina (14). “Toen de jongste twee geboren werden, besloten we om te stoppen, omdat het caféleven moeilijk combineerbaar was met kleine kinderen.”

Nico ging opnieuw in de bouw aan de slag, maar voelde de horecamicrobe nog altijd kriebelen. “We waren destijds trouwens ook kandidaat om de cafetaria van de sporthal en het zwembad in Izegem open te houden, maar daar strandden we op de tweede plaats. Via een collega vernam ik dat De Kroone over te nemen stond. Luc en Sabine hielden het voor ons open. Daarvoor was er Nico, Magda was er jarenlang de waardin en daarvoor was het André, die hier nog vaak over de vloer komt. Het café heeft dus al een rijk verleden. In november zal het vier jaar zijn dat wij hier de zaak runnen. Maureen gaat tijdens de week nog werken. Ze werkt voor het Izegemse OCMW op de maaltijdpunten. Maar op haar vrije momenten helpt ze hier ook in het café.”

Van Skaluljongeren tot 85-plussers; iedereen zit hier door elkaar

Lendelede is een hechte gemeenschap. “Wij hadden het geluk meteen door iedereen aanvaard te worden. Eens dat het geval is, sluiten ze je in hun armen. Maar kunnen ze bij wijze van spreken je kop niet zien, dan mag je nog je bier gratis weggeven en zul je nog geen kat zien”, lacht Nico.

Spaarders en kaarters

Het café gaat ook prat op enkele sterke verenigingen. De Kroonespaarders tellen 115 leden. Met Lendelede kermis krijgen de spaarders hun centen uitgekeerd. De pronostiekclub heet de Hattricks. “Wekelijks wagen we een gokje op tien wedstrijden, waaronder de wedstrijden uit de Belgische hoogste klasse. Aan het begin van het seizoen betaal je lidgeld, voor de rest is deelname gratis. De prono kan online ingevuld worden, maar heel wat mensen komen dat hier ook ter plekke doen. We hebben dit seizoen 31 leden. De Kroonekaarters manillen iedere eerste maandag van de maand. We zijn nog met 36 leden, we hadden geen afhakers door corona.”

Ook sportclubs vinden hun weg naar het café pal tegenover de kerk. “We zijn ook het lokaal van minivoetbalploeg De Kroone/Huis Maria dat in de Ledegemse competitie uitkomt. De Meulebeekse liefhebbersploeg FC Ter Borcht heeft hier het bijlokaal. Als ze op verplaatsing spelen, trekken ze hier vaak de remmen dicht. En vorige zondag was KFC Lendelede hier op bezoek. Zo bedanken ze de cafés die ook een matchbal schenken.”

Living als dartstempel

En ondertussen is men in de Kroone ook op de dartshype gesprongen. “Wij wonen hier niet bij het café, we zijn in Izegem gebleven. Maar de living hier boven het café heb ik nu ingericht als dartsruimte. We zijn gestart met de Kroonepikkers en kwamen meteen al tot een volle bezetting van 22 leden. Zo kunnen we elf maanden lang iedereen twee keer laten spelen. Maar we hebben ook al een dartsequipe die in competitie aantreedt en hier de thuiswedstrijden afwerkt.”

Bij de meeste van die clubs is Nico ook betrokken in het bestuur. “Maar we hebben overal goede mannetjes zitten. Bij de Hattricks is Koen Tytgat voorzitter en krijgt hij steun van Kevin Vangheluwe en Bjorn Blomme, William en Ernie Vancoillie en Claude Manhaeve beheren mee de spaarkas en de pikclub wordt aangestuurd door Wim Vandenbussche, Kurt Christiaens en Liese Decroubele. Bij de kaartclub is William Vancoillie de verantwoordelijke.”

De verenigingen brengen veel volk op de been in het café, maar het overige publiek is ook heel divers. “Van de Skaluljongeren tot 85-plussers. Iedereen zit hier door elkaar en dat maakt het ook zo plezant. De slogan van de gemeente is Lendelede Leeft en dat kan ik echt wel beamen. Als je bijvoorbeeld ziet hoeveel volk hier weer met de kermis op de been was. De ligging van het café is ook ideaal. Pal in het centrum, als er iets te doen is, zitten we er midden in.”

Het hart luchten

Corona was voor Nico en Maureen ook een moeilijke periode. “Maar we mochten van de gemeente onze terrassen uitbreiden met een tentje naast de kerk. In de zomermaanden hebben we daar veel aan gehad. Ook voor het café hebben we nu een overdekt terras dat we in de winter kunnen verwarmen. Helemaal dicht maken we het niet, het moet ook dienen als rokersruimte.”

Dinsdag is de sluitingsdag, alle andere dagen is Nico open van 9 uur tot sluitingstijd. “Al van vroeg in de morgen hebben we hier de koffiedrinkers. De hele dag door zit hier wel volk, ook over de middag blijven we open. Het zijn soms lange dagen, vaak 16 uur werken en op onze vrije dag moet ik vooral wat boodschappen doen. Maar we doen het graag. De toog hebben onze klanten nog niet meteen herontdekt. Maar dat komt ook door het goede weer, dan verkiezen er veel het terras natuurlijk. Voor ons is het wat meer over en weer lopen, we halen vlot onze 10.000 stappen per dag. We hebben ook een goede band met onze klanten. En het gebeurt wel eens dat we iemand naar huis voeren. We zorgen dus ook voor hen”, oppert Nico. “Je moet ook kunnen luisteren naar de mensen, velen willen hun hart eens luchten. De drie aapjes (horen, zien en zwijgen) zijn hier dan ook heilig.”

Opnieuw bingo-avond

Het café biedt enkele kleinere snacks aan, maar gaat ook prat op een uitgebreide bierkaart. “We zijn hier bekend om ons Baeckelandtbier. Van de tap serveren we Maes en Cristal, maar ook Filou is momenteel erg in trek.”

In het café is sport ook vaak het gespreksonderwerp. “Als Brugge speelt, zitten hier heel wat supporters, maar we tonen veel ander voetbal en wielrennen.” Er wordt ook gewoonweg veel georganiseerd in en door De Kroone. “Op 9 oktober hebben we voor het tweede jaar onze bingo-avond. Die vindt plaats in zaal Lindelei met heel wat mooie prijzen zoals een tv en twee fietsen. En op 15 oktober houden we een kaarting ten voordele van onze kaartclub. Vorig jaar verkochten we 1.600 kaarten, nu hopen we dat dat er evenveel zijn.”

Nico hoopt nog lang de cafébaas van De Kroone te mogen zijn. “Tot aan mijn pensioen. Hopelijk laat de gezondheid dat toe.”

Volgende week: Café Den Engel in Sint-Eloois-Winkel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.