Nico Ramacker (47) levert hightechmateriaal aan politiekorpsen in binnen- en buitenland

Nico toont een van de camera's voor de politiediensten. (foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Van de kust tot de Ardennen en van Antwerpen tot Mons. De politiediensten, die dagelijks waken over onze veiligheid, worden moderner en moderner. Camera’s, drones en zelfs artificiële intelligentie zijn zaken die gemeengoed zijn geworden. In het adressenboekje van heel wat politiezones staat de naam van een Menenaar dan ook in kleur genoteerd. Nico Ramacker (47) levert hightechmateriaal aan heel wat politiekorpsen in zowel binnen- als buitenland.

“Het imago van de champetter met dikke buik en schrijfboekje in zijn tas is misschien inderdaad al wat voorbijgestreefd!” Nico valt in een schaterlach terwijl hij een lading optisch materiaal verpakt, richting Sint-Niklaas. “De politiezone zal er iedere interventiewagen uitrusten met hoogtechnische warmtecamera’s”, klinkt het.

Koortsscanners

“We hebben die mensen leren kennen op een vakbeurs en ondertussen zagen ze ons werk ook al bij de politiezone van Dendermonde. Zo kwamen ze ook bij ons aankloppen voor het materiaal en de expertise.”

Nico is niet meteen een nieuwkomer in de wereld van ordehandhaving en veiligheid. Tijdens de piek van de coronacrisis kreeg hij dagelijks telefoontjes van over de gehele wereld, voor het leveren van koortsscanners. “Het was een gekkenhuis”, pikt hij in. “Ondertussen mogen we echter ook lokale ordehandhaving niet vergeten, natuurlijk. De wereld blijft doordraaien, ongeacht wat dan ook.”

Warmtecamera’s in combi’s? Het lijkt erg futuristisch met een snuifje Big Brother, maar Nico doorprikt de bubbel meteen. “Het is niet de bedoeling dat ze hiermee iedereen voortdurend gaan bespioneren. Dergelijke, draagbare en vooral uiterst verfijnde camera’s dienen eerst en vooral om te gaan zoeken naar mensen die verloren zijn gelopen of zijn verdwenen. Bij een onrustwekkende verdwijning zie je vaak tientallen mensen doorheen hoog gras of het bos wandelen, in de hoop een spoor te kunnen vinden. Met onze camera’s kan dat werk niet alleen worden vereenvoudigd, het wordt eveneens heel wat efficiënter. Meer nog: dankzij de spitstechnologie die erin zit verwerkt, is men zelfs in staat sporen te zien van waar iemand in het verleden heeft gewandeld, gezeten of gelegen. Een aanzienlijke sprong voorwaarts wanneer de tijd verder tikt en iemand moet worden teruggevonden.”

“Met onze camera’s wordt opsporingswerk heel wat efficiënter”

Dat het kleinood, met een aankoopprijs van ongeveer 1.500 euro, ook voor andere doeleinden kan worden ingezet, blijkt al snel. “Een achtervolging van inbrekers wanneer het donker is? Dat stond vroeger gelijk aan zoeken met de lamp of het oproepen van een helikopter. Dankzij deze camera’s mogen gangsters zich zelfs in het dichte struikgewas verbergen, ze kunnen de politie onmogelijk nog verschalken.”

Nico Ramacker (47) levert hightechmateriaal aan politiekorpsen in binnen- en buitenland

Politiezones wereldwijd roepen Nico steevast ter hulp wanneer ze nood hebben aan nieuwe technologie, maar zelf investeert de Menenaar graag in de veiligheid van zijn eigen gemeente. “Op 13 september vindt de triatlon van Menen plaats”, sluit hij af.

Grote voldoening

“Het zijn vreemde tijden en iedereen is bezorgd om zijn of haar veiligheid en vooral de aanwezigheid van het virus schrikt af. We hebben dan ook besloten het event te sponsoren door er futuristische koortsscanners te installeren. Iedereen die deelneemt of aanwezig zal zijn, zal onherroepelijk langsheen een van de scanners passeren. Is er koorts – een van de symptomen van corona – meetbaar dan wordt de organisatie meteen verwittigd. Geld verdienen doe ik er niet mee, maar weten dat het hiermee veiliger wordt? Daar haal ik een grote voldoening uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier