Nico Carlier uit Ingelmunster speelt bij Taptoni, Uylenspieghel en fietst voor ‘Kom op tegen Kanker’

Nico Carlier tijdens een repetitie als kapitein Jan Dorie. "Daarom liet ik mijn baard staan", knipoogt hij. © (foto FODI)
Redactie KW

Door het coronavirus werden ook de voorstellingen van Taptoni, de toneelgroep van BS De Wingerd, geannuleerd. Pech voor alle kids, ouders en directie die eraan meewerkten. Alhoewel de kinderen van Nico Carlier niet meer in De Wingerd les volgen, ging Nico toch op de bühne te zien zijn. Nico speelt ook toneel bij Uylenspieghel en in mei fietst hij mee voor ‘Kom op tegen kanker’.

Nico Carlier (53) is de zoon van Helena Callens uit de Europastraat. Hij is de vader van Mathijs en Dries Carlier. Hij is de partner van Christine Maes uit de Hilaire Depraeterestraat. Zijn hobby’s zijn toneel en snooker. Nico is al vele jaren actief binnen Taptoni van bezielster Krista Roelens.

“Ooit zei ik om te lachen tegen Dominique Couvreur dat toneel mij interesseerde en dat ik wel eens een kleine rol wilde spelen. Op die manier kwam ik bij de toneelgroep Taptoni van de gemeenteschool terecht, waar mijn twee zonen toen les volgden. Mijn eerste rol dateert van 2002. Toen mocht ik voor de eerste keer meespelen in het stuk Indigo. Later volgden nog Prins Piet Lut van Liliput waar ik de rol van kapitein vertolkte. Zoon Dries speelde een van de matrozen. In 2009 nam ik voor Taptoni de regie voor mijn rekening van het stuk Freekje. Dat was een hele uitdaging, omdat mijn jongste zoon Dries was geselecteerd voor de hoofdrol van Freekje. Dries zat toen in het zesde leerjaar. Daarmee kwam een eind aan mijn lidmaatschap van het oudercomité”, aldus Nico.

Coronacrisis

Toch was het voor Nico nog niet gedaan. Door Jimmy Croubels bleef hij contact houden met het oudercomité. Ook Krista Roelens speelt bij Uylenspieghel waarbij Nico aangesloten. “Bij S. O. S. Taptoni hielp ik als medewerker. Daarna volgde de opvoering Kerststerren met de Kerels, Taptoni en Uylenspiegel met als gemene deler alweer Krista Roelens. Even later speelde ik met mijn partner, David Derammelaere en Martin Philippaert – namens Uylenspieghel – mee in Papaver van Taptoni.”

“Ik bleef dus maar verbonden met Taptoni, omdat ik telkens werd gevraagd om mee te spelen”, vervolgt Nico.

Aangezien Taptoni nu dezelfde opvoering Prins Piet Lut van Liliput bracht zoals jaren geleden, kreeg ik de vraag om terug de rol van kapitein Jan Dorie voor mijn rekening te nemen. En ik zag dat heel goed zitten.”

“Helaas, op de vooravond van onze eerste opvoering werd alles geannuleerd door de coronacrisis. De kinderen, ouders, grootouders, school, leerkrachten, alle spelers… iedereen is natuurlijk heel ontgoocheld. Al die inspanningen, gemaakte kosten en misgelopen opbrengsten… Maar richtlijnen zijn richtlijnen. De gezondheid gaat voor.”

Filmopname

We zijn wel het gemeentebestuur en de directie dankbaar dat we een filmopname mochten maken die in de toekomst nog bekeken kan worden. Zo liet ik mijn baard niet voor niets groeien.”

Nico begon in 2002 niet enkel te spelen bij Taptoni, maar ook bij Toneelkring Uylenspieghel. “Luc Coucke nam mij van Taptoni mee naar daar. Ik stelde me dit jaar opnieuw beschikbaar voor een rol voor het stuk voor het najaar. Deze maand zullen de rollen toegewezen worden. Het wordt een komisch stuk met tragische noot….”

Een andere grote uitdaging voor Nico is de 1.000 km fietsen van ‘Kom op tegen Kanker’.

“Al enkele jaren heb ik de wens om ook een rit voor mijn rekening te nemen. Mijn gezondheid strooide evenwel roet in het eten. Twee jaar op rij werd ik verhinderd om aan de start te komen. Dit jaar bouw ik samen met Christine langzaam op om mijn rit van 125 km te kunnen fietsen. Als het coronavirus hier geen roet in het eten gooit, zal ik normaal gezien op donderdag 21 mei aan de start staan in Boom voor De Skarters. Ondertussen moeten we 5.500 euro inzamelen om te mogen starten wat niet evident is. We verkopen champagne aan 22 euro per fles of 120 euro per karton van 6 flessen. Door het coronavirus zullen we wellicht geen groepsactiviteit meer mogen of kunnen organiseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier