Nicky De Frene al 27 jaar speaker van Waregemse hippodroom: “Onder indruk van commentaar op BBC”

Nicky De Frene aan 'zijn' torentje: "Mijn voorbereiding duurt twee weken." © Johan Anckaert
Redactie KW

Al 27 jaar is Waregemnaar Nicky De Frene de stem van Waregem Koerse. Een goeie verrekijker, de deelnemerslijst of het programmablad en een micro met een geluidsinstallatie die helemaal in orde is: meer heb ik niet nodig.”

Hij doet het al sinds 1992. Eerst nog als collega van de legendarische Jaak Pijpen, vanaf 1996 heel alleen aan de micro en gewapend met een verrekijker plus wedstrijdblad. Gedreven, vol passie en altijd even snel, zoniet nog sneller dan de paarden die de hindernissen nemen tijdens de hagenrennen, de draf of de steeple chase. Altijd even behendig als de jockeys met hun sulky’s tijdens de draf. Nicky De Frene is de ultieme spreker in galop, de ideale microman voor elke paardenren.

“Nog voor Waregem Koerse was ik al aan de slag op de Wellington in Oostende”, dixit Nicky De Frene. “Daar heeft onder andere Thierry Storme, bestuurslid van de Waregem Koersemaatschappij, mij bezig gehoord. En hij stelde voor om hetzelfde te doen aan de Gaverbeek. We waren toen net de maandag voor de Koerse. Ik heb ja gezegd. En sindsdien ben ik er nog altijd mee bezig. Dat is toch al een hele tijd waarbij ik veel ervaring heb opgedaan en mijn kijk op de paardensport zeker is verruimd. Wat zeker is gebleven is mijn passie voor die sport, eigenlijk van toen ik nog een tiener was en ik met mijn ouders ging kijken naar de paardenrennen op de hippodroom. Daarmee is het eigenlijk mee begonnen begonnen, denk ik. Maar ik was ook altijd fan van het sportprogramma Grandstand op BBC. Ik genoot van de getoonde paardenraces, de uitslagen en vooral de commentaar zelf. Daar was ik van onder de indruk.”

Fichebak

Van jongsaf aan bouwde Nicky De Frene in zijn geheugen een soort van database op, een fichebak met namen van paardeneigenaars, stalhouders, jockeys, de paarden zelf en uiteraard ook de uitslagen en resultaten van de gelopen koersen of rennen. Daaruit kon en kan hij nog altijd putten voor zijn live verslaggeving. Maar het is duidelijk dat die gegevens – zij het niet dagelijks dan toch wekelijks – moeten aangepast. Want voor een commentator is het een vereiste om telkens ‘bij ‘ te zijn.

Torentje

“Wat telt is je goed voorbereiden op elke ren en elke koers”, meent Nicky De Frene. “Je moet weten wie je voor je hebt, zijn resultaten kennen, de geschiedenis of voorgeschiedenis van het paard, wie de stalhouder is en welke referenties hij kan voorleggen, ook informatie over de eigenaar(s). Het is een hele klus om dat alles rond te krijgen. Maar dankzij de opgedane ervaring en het feit dat ik alert blijf en zoveel mogelijk koersen in binnen -en buitenland op de voet volg, kan ik tijdens het becommentariëren het publiek van alles op de hoogte houden. Een tweetal weken voordien werk ik mij volledig in op wat komt. Wat ik nodig heb in mijn torentje? Een goeie verrekijker, de deelnemerslijst of het programmablad en een micro met een geluidsinstallatie die helemaal in orde is. Dan mag voor mij de koersnamiddag beginnen.”

Voor de editie anno 2019 wordt het zeker uitkijken naar de ING Grote Steeple, nog altijd het paradepaardje van het evenement. Uiteraard zijn ook de andere wedstrijden belangrijk. Maar het heeft allemaal te maken met het raspaard Taupin Rochelaisdie vier jaar op rij de Grote Steeple won en nu al het meest legendarische paard is in de geschiedenis van Waregem Koerse.

Nicky De Frene: “Taupin Rochelais en zijn Franse jockey Thomas Beaurain zullen proberen het onmogelijke toch waar te maken: een vijfde keer als eerste over de eindstreep vliegen in de Grote Steeple. Alleen dat al zou aan Waregem Koerse een blijvende boost geven.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier