Nick & Simon : “Fijn dat we met ons nieuwe album ‘NSG’ een lichtpuntje zijn”

© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Nu we met z’n allen wat meer thuis zitten, wordt er meer televisie gekeken en vinden heel wat Vlaamse kijkers vlotjes de weg naar de Nederlandse zenders, waar ze worden gecharmeerd door Nick & Simon. Het populaire duo was er de voorbije maanden te zien in de muzikale reisdocumentaire ‘Homeward Bound’, waarin ze samen met Kees Tol op zoek gingen naar de muzikale roots van ‘Simon & Garfunkel’. Als eerbetoon aan hun grote voorbeelden verschijnt op vrijdag 6 november hun nieuwe studioalbum ‘NSG’, wat staat voor ‘Nick & Simon & Garfunkel’. Voor de duidelijkheid gaat het om een album met twaalf nieuwe, Nederlandstalige, originele nummers waarbij ze zich lieten inspireren op de sound van het iconische duo. Samen met producer Jay Newland (Norah Jonas) werd het album op Amerikaanse bodem ingeblikt. In aanloop naar de release verscheen ‘Oostenwind’, een single die op gejuich werd onthaald en vlotjes zijn weg vond bij het brede publiek. Toen het nog mocht hadden wij een exclusieve ontmoeting en babbel met het duo in de Ment-studio’s in Mariakerke (Gent), waar ze hun single en nieuwe album kwamen voorstellen.

Jullie zijn beiden grote ‘Simon & Garfunkel’-fans. Wie heeft wie aangestoken?

Nick : “Geen idee wie er nu eerst was. Al van toen we nog samen op de schoolbanken zaten was die gemeenschappelijke bewondering er al. Gaandeweg is het idee ontstaan om er wat mee te gaan doen. We wilden heel graag een conceptalbum maken en het feit dat het dit jaar 50 jaar geleden is dat hun album ‘Bridge Over Troubled Water’ uitkwam, vonden wij hiervoor een prima aangelegenheid. Naast de muziekdocumentaire ‘Homeward Bound’, die we in New York hebben opgenomen en recent werd uitgezonden op de AVROTROS, is er straks een nieuw Nederlandstalig album mét originele liedjes die op hun sound zijn geïnspireerd. Het zijn geen covers, maar echt nieuwe liedjes.”

Wie én op welke basis hebben jullie beslist om in Amerika op zoek te gaan naar de roots van Simon & Garfunkel ?

Simon : “Wij maken al jaar en dag tv met het productiehuis Fast Forward. Op een bepaald moment herinnerde er ons iemand aan het feit dat het dit jaar een halve eeuw geleden is dat hun mijlpaal album ‘Bridge Over Troubled Water’ uitkwam. Dat vonden we zo interessant dat we met ons team hierover zijn gaan brainstormen en gaan kijken wat er mogelijk was. Aangezien we grote fan zijn schuilde daar een documentaire in. Samen met de jongens zijn we dan beginnen nadenken hoe we dat optimaal in beeld konden brengen, dus was het een logische stap dat we op Amerikaanse bodem zijn gaan draaien.”

Jullie zijn als het ware de ambassadeurs van dat type tweestemmige muziek. Willen jullie dat én hun klassiekers op die manier blijvend onder de aandacht brengen? Was dat de aanleiding voor dit eerbetoon?

Nick : “Ja, in die mate dat we er altijd al hebben naar gestreefd om muziek bij een grote doelgroep te brengen. Ook bij jongeren. Kijk, voor ons staan ‘Simon & Garfunkel’ op gelijke hoogte als The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, maar voor heel veel mensen is dat helaas niet het geval. In New York deden we op een ijsbaan de rondvraag hoe bekend ze daar waren met de muziek van ‘Simon & Garfunkel’, maar dat viel best tegen. Klassiekers als ‘Bridge Over Trouble Water’ en ‘Mrs. Robinson’ vinden wij dat toch iedereen ze zou moeten kennen. Dat was voor ons het vertrekpunt en dat doel dat wij beoogden.”

Jullie kregen ook een reactie van Paul Simon zelf. Wat deed dat met jullie ? Is dat hét onverwachte hoogtepunt binnen dat project waarmee jullie nog altijd bezig zijn ?

Simon : “In New York trokken we alle registers open om Paul Simon of Art Garfunkel te ontmoeten of een boodschap van ze te krijgen. Er ging speurwerk aan vooraf, maar dat lukte niet. We gingen ervan uit dat het niet ging lukken, want ze zijn onbenaderbaar. Nu, maanden later is er door een bijzonder toeval een optreden van ons bij Paul Simon terechtgekomen en reageerde hij wonderwel met een persoonlijke videoboodschap en zei hij dat onze nummers écht klinken als Simon & Garfunkel. Hij gaf ons complimenten. Dat gaf ons een ontzettende kick, omdat het zo onbereikbaar leek en opeens kregen we op onze eigen telefoon een videoboodschap van Paul Simon. Dat maakt de cirkel rond.”

Kon je dat ‘t eerste moment geloven, van kijk wat we hier nu zien en binnen krijgen ?

Simon : “Hij begint die videoboodschap met onze voornamen en dan is dat wel heel duidelijk aan ons gericht. Dé Paul Simon spreekt ons toe. Het was dus direct duidelijk dat het voor ons is bedoeld. Een souvenir voor altijd !”

‘Oostenwind’ is de eerste single van het nieuwe album die jullie al gelost hebben. Waarover gaat dit liedje exact ?

Nick : “Op een bepaald moment beseften we dat veel van onze liedjes een positieve boodschap dragen. Die gaan wel over tegenslagen in het leven, maar er is altijd een lichtpuntje. Het komt wel eens voor dat dit niet zo is, dat is heel vervelend en er is niet direct licht aan de tunnel in zicht. Dat is ook een onderdeel van het leven. En daarover gaat die song.”

Op welke manier had corona invloed op het nieuwe album en op jullie plannen ?

Simon : “Niet zozeer, want het hele project, de opnames en registraties hadden we net daarvoor afgesloten. De release staat al een tijdje vast. Normaal koppelden we die aan een grote tournee langs een 70-tal concertzalen, ook in Vlaanderen, maar die stellen we nog even uit. Nét doordat de maatregelen voortdurend veranderen bekijken we de dingen die we rond de release gepland hebben dag per dag en zoeken we met ons team voortdurend naar creatieve oplossingen.”

Corona was misschien een voordeel dat jullie in die periode eens langer thuis konden zijn, even genieten van het gezin ? Ook beseft in die periode dat het tof is van even thuis te zijn ?

Simon : “Ik beleefde corona als een fijne tijd. We zijn ook wel voorzichtig en ook wij voelden de klappen, maar die tijd thuis en dingen doen waar je nooit aan toe kwam, heb ik als heel fijn ervaren.”

Nick & Simon :

In Nederland staan er nog wat optredens op de agenda en promobezoeken. Wordt die lijn met de release van ‘NSG’ ook doorgetrokken in ons land?

Nick : “Eind november staan er drie uitverkochte optredens in het Utrechtse Scala Theater op de agenda en het zou inderdaad ook fijn zijn als die dan op een uiteraard veilige manier kunnen plaatsvinden. We komen graag naar België. In juli gaven we nog twee uitverkochte optredens in het Studio 100 Pop-Up Theater in Schelle en dat was een heel fijne ervaring. We komen graag naar Vlaanderen. Hoe meer, hoe liever op voorwaarde dat het dan inderdaad kan op een veilige, verantwoordelijke manier.”

Nick & Simon zingen al heel wat jaartjes samen. Het is ook niet het eerste interview dat we van jullie afnemen. Zijn jullie op dat moment nog bezig met het behalen van gouden of platina albums of het verbreken van nieuwe records ? Speelt dat nog mee of zitten jullie nu al in een andere muzikale fase ?

Simon : “Vooral met dit album speelt dit eigenlijk niét mee. Wij hebben het allemaal gedocumenteerd hoe wij de nummers in L.A. opnamen. Gelukkig, want het was een fantastisch avontuur. Normaliter met een nieuw album ben je toch onbewust bezig welk nummer voor radio past of welk nummer hitgevoelig is, maar we lieten dat allemaal varen voor dit album. We hadden één doel : de sound van Simon & Garfunkel benaderen. Al het andere was minder belangrijk. Natuurlijk hoop je op die airplayhit. Ik vind dat er nog hitgevoelige songs opstaan, maar dat is helemaal niet het vertrekpunt geweest. Het is dus voor mij ook niet belangrijk of we goud of platina ermee halen. Ik zou het wel fijn vinden als dat lukt. Dit is echter een album dat we écht uit het hart hebben gemaakt.”

Hoe moeilijk was het om hun sound te verwerken in jullie nieuwe nummers ?

Nick : “We hadden niet de illusie dat we die konden benaderen. Hun sound is immers niet te evenaren. Hun sound is iets uit een buitencategorie. We gingen uit van onze eigen kracht. Het hoeft er ook niet sterk op te lijken. Het is vooral een eerbetoon aan de manier hoe we het schrijven. Zij hadden een bepaalde schrijfstijl, een bepaalde akkoordenwending, de tweestemmigheid en de manier van opnemen. Die is heel tegendraads. Nu wordt steeds moderner geprogrammeerd, maar dat gaat terug in de tijd. Het is een organisch proces. Via de producer die met Paul Simon werkte, konden we opnemen in L.A. en hij weet hoe je die sound kan benaderen. Er zitten verwijzingen in, zoals qua de tekst. Op die manier zijn we eruit geraakt.”

Hoelang zijn jullie in L.A. geweest ?

Simon : “We namen daar twee weken op, maar vooraf hadden we heel wat voorbereidingswerk gedaan. We wisten al welke zanglijn wie zou zingen, terwijl dat met vorige albums meestal in de opnamestudio wordt besproken. We hadden ons dus wel goed voorbereid, zodat het in twee weken daar kon worden opgenomen.”

Is het nu nieuwsgierig afwachten op de respons van de talrijke fans ?

Nick : “De respons op de single ‘Oostenwind’ is nu al grandioos. Dat doet mij goed. Door ‘Oostenwind’ te beluisteren, kom je al in de sfeer hoe het hele album zal klinken. Ik ben niet angstig, ik heb er zin in, weet dat het goed komt.”

Staat er op het nieuwe album ‘NSG’ een nummer waarvan je zegt : dit zal ooit een echte klassieker worden, zoals veel van onze vorige nummers ? Of is het nu nog te vroeg om dat aan te voelen ?

Nick : “Als we praten over ‘Oostenwind’ dan gaan we het heel lang meenemen in de set. Het is een gitaarnummer, een natuurlijk nummer om met gitaar te brengen en met de band te spelen. Dat past in de lijn wat we op een podium spelen. Als je terugkijkt naar ‘Kijk omhoog’, ‘Pak mijn hand’, dan past dit liedje qua sound en qua timbre. Het hoort in dezelfde groep van onze muziek thuis.”

Zal het project ‘NSG’ een eenmalig project zijn of denken jullie al aan een vervolg ?

Simon : “Dat is een heel goede vraag. Enerzijds zeg ik het is eenmalig omdat het heel wat voeten in de aarde had. We waren er 2,5 jaar mee bezig en het was een duur project. Anderzijds kreeg ik er zoveel energie door, waardoor ik het als mijn meest persoonlijke en dierbaarste album zie. Ik kan daar nu dus niet direct een duidelijk antwoord op geven of er daarop een vervolg komt.”

Zie je het ook als hét hoogtepunt uit die lange carrière van jullie ?

Nick : “Dat zeker ! We konden met muzikanten werken, zoals de toetsenist van Bob Dylan en een heel bekende muzikant die de percussie deed. Artiesten die wereldwijd bekend zijn, die nog met Michael Jackson werkten. Muzikanten die even blij waren als wij omdat ze bemerkten hoe mooi het project evolueerde.” (PADI)

Vanaf vrijdag 6 november ligt ‘NSG’ in de winkelrekken. Het album verschijnt op het Warner Music-label en je kan het ook beluisteren en downloaden via de grote streamingsplatformen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier