Nick en zijn zoon Emile mogen weer ballonvaren: “Reservaties komen vlot binnen”

Ballonvaarder Nick Vermeulen samen met zoon Emile die binnenkort in de voetsporen treedt van zijn vader. © BRU
Redactie KW

Sinds maandag 8 juni kan ballonvaarder Nick Vermeulen (49) opnieuw zijn hartje ophalen. De afgelopen vier maanden was het balen voor Nick en ook voor zoon Emile (20) kwam het coronavirus heel ongelegen, aangezien hij zijn praktijkexamen tot ballonvaarder opgeschort zag worden.

Een kwarteeuw al is Nick Vermeulen gepassioneerd door het ballonvaren. Een hobby die hij beoefend in België van april tot eind september. Hoewel we dit jaar een uitzonderlijke aprilmaand kenden met heel wat zon moest Nick noodgedwongen zijn luchtballon aan de grond laten want vliegen met passagiers was niet toegelaten door het coronavirus.

“Mijn laatste vlucht dateert alweer van midden januari”, vertelt Nick, die de microbe van het ballonvaren te pakken kreeg via een vriend. “Toen nam ik deel in Oostenrijk aan een meeting voor ballonvaarders. Dergelijke meetingvluchten duren langer dan in België en het adembenemende berglandschap zorgt voor een uniek zicht. Een week lang was ik er met mijn crew te gast. Het was een uitstekende voorbereiding voor het ballonvaartseizoen in België. Maar toen dook covid-19 op in ons land, welgeteld een maand voor de start van het ballonvaartseizoen in België. In maart werd alles stilgelegd, ook het ballonvaren.”

Bij een kleinere mand zoals bij ons moeten alle passagiers uit dezelfde bubbel komen

“Ook voor onze sector was het bang afwachten hoe het virus zich verder zou verspreiden en wanneer het licht weer op groen zou geplaatst worden. Tot vorige week kwam het thema ballonvaren niet aan bod op de Veiligheidsraad. Gelukkig liet de Belgische Ballonvaartfederatie ons niet in de kou staan en stapte zelf naar de nationale Veiligheidsraad met een draaiboek waarin alle veiligheidsmaatregelen stonden neergeschreven om ballonvaren coronaveilig te maken. Door dit initiatief kwam er gelukkig groen licht en kunnen we sinds maandag 8 juni opnieuw de lucht in.”

Scheidingswand

“Van de weken waarin ballonvaren niet mogelijk was, heb ik gebruik gemaakt om extra veel tijd aan mijn gezin te besteden”, gaat Nick verder. “In een normaal ballonvaartseizoen komt vliegen tijdens mooi weer op de eerste plaats en bepaalt het ballonvaren ons leven. Vroeg opstaan ‘s morgens is de norm bij mooi weer. “

“Ik ben alvast helemaal klaar voor de heropstart van het ballonvaren, al zal een ballonvlucht er wel iets anders uitzien, gezien de opgelegde regels. Zo is de piloot verplicht een gezichtsscherm te dragen tijdens de volledige vlucht en dienen alle passagiers in de mand uit dezelfde bubbel te komen. Wie een groter type mand heeft, kan echter wel mensen uit een verschillende bubbel meenemen met een maximum van tien als de mand voorzien is van doorzichtige scheidingswanden waardoor de verschillende bubbels niet met elkaar in contact kunnen komen.”

Vakantie In eigen land

“Ook het dragen van een mondmasker en handschoenen in de mand is verplicht tijdens de vlucht. Onze drie warme luchtballonnen staan alvast startensklaar voor hun eerste vlucht na coronatijd en ook de eerste boekingen om mee te kunnen vliegen lopen reeds vlot binnen. Nu heel wat mensen besloten hebben de vakantie in eigen land door te brengen, valt het op dat sommigen iets avontuurlijks willen doen, waardoor ze bij ons terecht komen.”

Het is niet de eerste keer dat de ballonvaart preventief een vliegverbod kreeg. Ook enkele jaren terug tijdens de vogelgriep was dit al eens het geval, al duurde het vliegverbod toen iets korter dan nu tijdens de coronacrisis.

(BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier