NH90 van luchtmachtbasis Koksijde evacueert ziek bemanningslid op boot Cap Gris-Nez

© JH
Redactie KW

Een Belgische NH90 Caiman reddingshelikopter van de luchtmachtbasis in Koksijde werd zondagavond laat door de Franse autoriteiten ingeschakeld voor een reddingsoperatie op zee. “Op een vissersboot ter hoogte van Cap Gris-Nez was iemand ziek geworden en die persoon moest geëvacueerd worden”, meldt Defensie.

De oproep bij de luchtmachtbasis van Koksijde liep zondagavond binnen rond 21 uur. Een vissersboot die zich op dat ogenblik ter hoogte van Cap Gris-Nez bevond in Frankrijk meldde dat een van de bemanningsleden aan boord ernstig ziek was geworden.

De bemanning nam eerst contact op met de Gris-Nez Regional Operational Surveillance and Rescue Centre (CROSS) om de situatie uit te leggen. Daarna werd eerst overlegd tussen verschillende instanties zoals het Maritiem Medisch Consultatie Center (CCMM) in Toulouse, de Service d’Aide Médicale Urgente (SAMU) van Le Havre en het schip zelf.

Scramble

Daarbij werd beslist dat het zieke bemanningslid zo snel mogelijk van boord moest worden gehaald. De Fransen konden echter zelf geen reddingshelikopter sturen en dus werd contact opgenomen met de Belgische collega’s. De NH90 deed een scramble en vloog naar het vissersschip om daar het bemanningslid te evacueren. Van daar werd de patiënt overgevlogen naar het ziekenhuis van Lille waar de helikopter kon landen. Vervolgens vloog de NH90 terug naar de luchtmachtbasis van Koksijde. De interventie was rond middernacht afgelopen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier