NH90-helikopter uit Koksijde vindt vluchteling in kajak op Kanaal

De NH90-helikopters bewezen opnieuw hun waarde. © belga
Hannes Hosten

Ook de NH90-helikopters van de Luchtmachtbasis Koksijde worden soms ingezet bij de redding van bootvluchtelingen die vanuit Calais Engeland proberen te bereiken. Dinsdagavond lokaliseerde de NH90 een vluchteling die per kajak was afgevaren.

De laatste tijd proberen heel wat transmigranten met kleine bootjes van Frankrijk naar Engeland te varen. Dinsdag pikte de Britse kustwacht 86 vluchtelingen op in het Kanaal. Blijkbaar worden die hoge cijfers mee verklaard door het fake news dat het Kanaal na de Brexit op 31 oktober zal worden afgesloten. Mensensmokkelaars zouden dat aan de vluchtelingen wijs maken.

Hoe dan ook, dinsdag omstreeks 16.30 uur vroeg de Franse kustwacht via het coördinatiecentrum MRCC in Oostende de hulp van een NH90-helikopter uit Koksijde. “In Calais was een man per kajak vertrokken in noordelijke richting“, vertelt de boordcommandant van de Luchtmachtbasis Koksijde. “Een kwartier later stegen we op en om 17 uur waren we al aan het zoeken.”

In kajak

“Na anderhalf uur hebben we de man in de kajak gespot. We hadden de radar ingeschakeld, maar merkten hem gewoon op het zicht op. Hij zat alleen in de kajak, stond recht en was aan het zwaaien. Hij was nog niet in de helft van het traject Oostende-Dover, maar toch al serieus gevorderd. Toch was het niet mogelijk om voor zonsondergang Dover te bereiken. Als we hem niet eerder hadden gespot, dan vrees ik dat hij de nacht niet overleefd zou hebben.”

“De identiteit van de man kennen we niet, maar het was wel een vluchteling. Hij zat in een opblaasbare kajak zoals je er een in de Decathlon kan kopen.”

“We hebben de man niet zelf aan boord genomen, omdat hij niet echt in gevaar was”, vervolgt de boordcommandant. “Hij zat veilig in zijn bootje. Een schip van de Franse gendarmerie zocht mee en bevond zich op een afstand van tien minuten varen. Wij zijn er blijven rondcirkelen tot dat schip ter plaatse was en tot we er zeker van waren dat de man inderdaad buiten levensgevaar was, niet onderkoeld was en niet naar een ziekenhuis moest worden overgebracht. Om vijf over zeven landden we weer in Koksijde.”

“Normale procedure”

“Het is een normale procedure dat de Franse reddingsdiensten onze hulp inroepen als ze geen eigen middelen ter beschikking hebben, ze al een andere opdracht hebben of bij een noodsituatie waarbij meerdere helikopters nodig zijn. De Fransen springen ook soms bij aan onze kust, dat is een onderlingen overeenkomst. Het is niet de eerste keer dat we moeten inspringen voor een bootvluchteling, maar de laatste keer is toch al ruim twee weken geleden. Maar we hebben nog nooit een bootvluchteling aan boord van de helikopter moeten nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier