Neuzen in de ‘curieuze’ wereld van antiek en brocante Den Baes in Meulebeke

(foto Luc)
Redactie KW

Nu de rommelmarkten nog niet volop opgestart zijn, krijgen antiek- en brocantezaken heel wat bezoekers over de vloer. We staken ons licht op bij antiek en brocante Den Baes in de Tieltstraat 7 in Meulebeke.

Rudi Den Baes (60) heeft van zijn hobby en passie een prima tijdverdrijf gemaakt nu hij met pensioen is. In de Tieltstraat 7 in Meulebeke heeft hij een grote winkelruimte die nokvol gevuld is met allerhande curiosa, prullaria maar ook met mooie stukken van waarde.

Tussen hele collecties inktpotten, schooltassen, heiligenbeelden, gietijzeren kachels en prachtig metalen speelgoed uit de vijftiger jaren ontdekken we ook schilderijen, bronzen beelden tot zelfs een bezinepomp.

Goudklompje

“Mensen zijn van nature uit nieuwsgierige wezens”, zegt Rudi Den Baes. “Ze houden van snuisteren, van speuren en zoeken naar dat ene unieke voorwerp. Ze krijgen hierbij de hulp van een resem tv-programma’s die nu heel populair zijn als Storage Wars, Tussen Kunst en Kitsch, Stukken van Mensen, Rijker dan je denkt, Bargain Hunt, Cash or Trash en nog zoveel andere shows die allen hoge kijkcijfers halen.”

“Iedereen hoopt stiekem een tijdlang in de huid van Drew Pritchard te zitten die in het programma Salvage Hunters Europa doorkruist op zoek naar die ene verborgen parel om die dan met fenomenale winst te kunnen verkopen aan rijke Amerikanen, Chinezen of Russen.”

Tussen gemanipuleerde tv-programma’s en realiteit ligt er echter een hemelsbreed verschil. Niet alles wat men aanraakt verandert in een goudklompje. De werkelijkheid is helemaal anders. “Namaak, fake, nep, noem maar op, hebben ook op dit domein hun intrede gedaan en je moet steeds met het vergrootglas en heel veel kennis van zaken onderhandelen wanneer mensen hier stukken komen aanbieden”, verzekert Rudi. “Ik heb veel geleerd van mijn goede vriend Robert Guilbert uit Meulebeke, al is de praktische ondervinding nog altijd de beste leerschool.”

“Zo hebben meubels nog amper een waarde. Wanneer je een halve eeuw geleden bijvoorbeeld een Normandische kast met tafel en stoelen aanbood, liep het storm om zoiets te kunnen kopen. Nu raak je ze aan de straatstenen niet meer kwijt. Ja, de tijden zijn veranderd. Oorzaken hiervoor? Er is vooreerst de andere manier van leven. Huizen worden niet meer ruim gebouwd met heel veel kamers. Alles is nu compact en luchtig. Men propt de kamers niet meer vol met étagères, dressoirs, staande klokken en wandmeubels. De eiken of volhouten meubels maken plaats voor Ikea-toestanden.”

“Meubels hebben de dag van vandaag nog nauwelijks waarde”

“Compact, functioneel en duurzaam voor een bepaalde tijd zijn nu de criteria waaraan meubels moeten voldoen. Is men het interieur beu, dan schaft men zich een nieuw aan Zo eenvoudig is dat nu. In hoeveel nieuwe of gerestaureerde woningen vinden we nog schouwen? Meteen zijn schouwgarnituren uit de mode, hoe mooi en ingenieus ze soms ook waren. We zijn dus verplicht om een zo ruim mogelijk gamma voorwerpen in voorraad te hebben. Meulebeke is geen grootstad en kunnen we dus niet vergelijken met een metropool waar antiekzaken nu nog altijd gouden zaken doen. Er zijn wel nog mensen die willen betalen voor iets moois, voor iets unieks. Wij moeten ons eerder toespitsen op het motto ‘voor iedereen iets’. Bij het opruimen van woningen of het opkopen van volledige inboedels kan er nog iets gevonden worden maar vondsten waar men van achterover valt zijn heel schaars geworden.”

Doelgericht zoeken

Zaterdag laatstleden verkende een bont gezelschap, met mondmasker, de zaak. Neel De Kesel uit Brugge zoekt hier elektrische straalkacheltjes, oude stofzuigers en boenmachines en ook spaarpotten om zijn rijke collectie aan te vullen. Gabriël Pattyn van de Ginste speurt naar oorlogsmedailles, oorlogscuriosa en bidprentjes van gesneuvelde soldaten, Marc Meersman uit Meulebeke is tuk op alles wat ‘speciaal’ is en op uitzonderlijke voorwerpen als tuindecoratie.

Of Rudi al die zaken in huis heeft? Rudi: “Geduld hebben is hierbij de opdracht maar door lang en doelgericht te zoeken vinden we wat onze klanten wensen. Dat is dan ook het mooie aan deze toch wel uit de hand gelopen hobby.”

Antiek en brocante Den Baes, Tieltstraat 7 in Meulebeke, 0495 35 55 71 is open op vrijdag van 16 tot 18 uur en op zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier