Netwerk van hartelijke handelaars Enchanté opgestart in Roeselare

Op 20 december lanceerde het burgerinitiatief ‘Enchanté’ een eerste stadsplan waarop hartelijke handelaars VANRSL te vinden zijn. Ze engageren zich om gratis kleine diensten aan te bieden aan mensen die er nood aan hebben.

Schepen Michèle Hostekint samen met de aanspreekpunten Annelies Vandeportaele en Thomas Goethals © Stefaan Beel

Enchanté Roeselare is een netwerk van voorlopig zestien handelaars, burgers en sociale organisaties. “Het concept werd overgenomen uit de stad Gent, waar het idee al enkele jaren bestaat”, vertelt schepen Michèle Hostekint. “Een groep enthousiastelingen bundelen de krachten. Het plannetje, waarop alle deelnemers te vinden zijn, zal twee maal per jaar een update krijgen, waardoor nog meer handelaars te kans krijgen op de kar te springen.”

Uitgestelde koffie

“Klanten kunnen een extra consumptie betalen, die de handelaar later wegschenkt aan iemand die er nood aan heeft. Een glas water, een kopje koffie, of gewoon een plek om een rugzak te zetten. Ook de sympathieke klanten van de handelaars kunnen het Enchanté-aanbod aanvullen door het systeem van ‘uitgestelde’ consumpties. Van café tot bakker, frituur tot kapper. Een hartelijke babbel, een stopcontact om je gsm op te laden, een toilet, free wifi of een ververskussen waarvan jonge ouders gebruik kunnen maken. Noem maar op. Het zit hem in de kleine eenvoudige dingen. Elke Roeselaarse handelaar kan zich aansluiten. Het is niet de bedoeling om van elke handelaar een hulpverlener te maken”, benadrukt Michèle.

“Gewoon een uitdaging om deuren van zaken te openen die anders gesloten zouden blijven.” Voorlopig zijn ‘t Bakkerietje, Foodstore, Mr Steve Barbershop, Eco Café, North Streetwear, Oxfam Wereldwinkel, ARhus, The Pub, Mamado, ‘t Friethuisje, De Spil, Taverne L’Europe, Lokaalmarkt en El Dia op de kaart terug te vinden.

Sociale partners zetten mee hun schouders onder dit project en brengen mensen met noden tot bij de handelszaken. (KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.