Netwerk Tegen Armoede: “Beperken van treinen naar kust, beperkt bewegingsvrijheid personen in armoede”

Kustgemeenten wilden de toestroom aan toeristen beperken. © belga
Redactie KW

Ook personen in armoede zullen het gelag betalen voor het schrappen van extra treinen naar de kust, zoals voorgesteld wordt nadat een groep jongeren zaterdag amok heeft gemaakt in Blankenberge. “Het beperken van de trein naar de kust, beperkt (…) zeker de bewegingsvrijheid van mensen in armoede”, zegt ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van het Netwerk Tegen Armoede dinsdag.

“Mensen die in een klein appartement of huis zonder terras of tuin wonen, zoeken tijdens de hittegolf vaak verkoeling in parken, aan meren of aan de zee”, zegt Van Geldorp. “Ze gebruiken vaak het openbaar vervoer om naar deze plaatsen te gaan. Vaak is een daguitstap naar de kust hun vorm van op reis gaan. Het beperken van de trein naar de kust, beperkt dus zeker de bewegingsvrijheid van mensen in armoede.”

Maar met het debat dat de jongste dagen is losgebarsten, toont het Netwerk tegen Armoede zich niet alleen ongerust over het schrappen van extra treinen naar de kust. “Vooral personen met een migratieachtergrond krijgen ook meer schrik om een stempel te krijgen als ze met de familie op stap gaan”, klinkt het ook. “Zeker in het licht van de recente gebeurtenissen aan de kust en op andere openbare plaatsen, en de harde reacties en veralgemeningen.”

Extra drempels

Het Netwerk tegen Armoede wijst erop dat de coronacrisis al extra drempels creëerde voor personen in armoede om op vakantie te gaan. In de eerste plaats omdat ze hogere kosten hadden, onder meer doordat hamstergedrag ervoor zorgde dat basisproducten er niet meer waren of duurder werden. Zo bleef vaak niet veel vakantiebudget over.

Met het budget dat wel overbleef, ligt reizen met de trein naar de kust of een uitstap in een provinciaal domein binnen het bereik. Maar daar wordt de toegang toe beperkt en ook dat is nadelig voor personen in armoede. Niet alleen omdat de plaatsen snel vol zitten. “Vaak moet je bijvoorbeeld de toegang tot provinciale domeinen of het strand reserveren. Dat gebeurt voornamelijk digitaal, maar niet alle mensen in armoede hebben de nodige vaardigheden of toestellen daarvoor.”

Alles wordt duurder

Bovendien maken de onduidelijkheid rond de coronamaatregelen en de mondmaskerplicht het er niet eenvoudiger op. “Mensen hebben niet altijd het budget om een terras op te zoeken waar je het mondmasker mag afzetten“, zegt Van Geldorp.

“In het algemeen wordt alles duurder, dus ook reizen en ontspanning, waardoor het aanbod sowieso minder toegankelijk wordt”, besluit het Netwerk tegen Armoede. “Een extra drempel op sommige stranden zijn de aanbevolen betalende strandstoelen en zeilen als je die zelf niet mee hebt. Met het openbaar vervoer is het niet haalbaar deze zaken zelf mee te nemen. Het beperkte budget maakt dit ook onbetaalbaar.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier