Net terug uit het buitenland? Dan staat er nog niet meteen een agent voor je deur

Agenten zullen niet zo maar een lijst afwerken.© AN
Agenten zullen niet zo maar een lijst afwerken.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Lokale besturen mogen agenten inzetten om te controleren of inwoners hun verplichte quarantaine naleven. Het Vlaams Parlement keurde daar enkele weken geleden een decreet voor goed. Toch moeten Kortrijkzanen zich nog niet meteen zorgen maken. “In de praktijk valt dat moeilijk te controleren”, aldus burgemeester Ruth Vandenberghe.

Het Vlaams Parlement keurde in december van vorig jaar een decreet goed waardoor de lokale politie het naleven van de quarantaine kan controleren. Het was nog even wachten op het uitvoeringsbesluit om het decreet in de praktijk om te zetten. Maar nu het eindelijk zover is, blijken strenge controles in Kortrijk nog lang niet aan de orde.

Het was nochtans een frustratie voor velen. Reizigers die terugkwamen van skivakantie en zich niet aan de verplichte isolatie van minstens zeven dagen hielden. Op sommige plaatsen had het zelfs ernstige gevolgen. Kinderen raakten besmet en scholen moesten dicht.

Moeilijk te controleren

Om dat soort zaken te voorkomen, wil Vlaanderen dus de lokale besturen inzetten. “Wij hebben inderdaad een wachtwoord gekregen waarmee we toegang krijgen tot een lijst. Daarop staan ten allen tijde tussen de 300 en de 400 Kortrijkzanen die op dat moment in isolatie zouden moeten zitten”, wist burgemeester Ruth Vandenberghe te vertellen op een recente raadscommissie.

Dat zijn er overigens een stuk minder dan een aantal weken geleden. Op dit moment zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland immers verboden. Maar reizen voor het werk, voor je studies of voor dringende familiezaken, mag wel nog steeds.

“We weten niet of die mensen zich preventief isoleren of dat ze in quarantaine zitten omdat ze een besmetting opliepen”, aldus de burgemeester. “Bovendien weten we ook niet altijd waar die mensen verblijven. Je bent immers niet verplicht om in quarantaine te gaan op je domicilie-adres, dat mag ook ergens anders.”

Derde moeilijkheid is dat zelfs mensen in verplichte isolatie naar buiten mogen. “Naar de dokter of de apotheek bijvoorbeeld. Als agenten daar gaan aanbellen en die mensen zijn niet thuis, kunnen wij natuurlijk niet weten waar ze precies naartoe zijn”, zegt de burgemeester.

Watervalsysteem

Een team van agenten systematisch de lijst laten afgaan op zoek naar overtreders, blijkt dus geen optie te zijn. Maar wat doet het bestuur dan wel? “We gaan werken met een soort watervalsysteem. De mensen van contactopsporing, die daar al maanden mee bezig zijn, zullen de ‘moeilijke gevallen’ identificeren. Dat zijn dan bijvoorbeeld mensen die zij niet telefonisch kunnen bereiken. Daar kunnen we dan een agent langs sturen.”

“Maar dat kan ook omgekeerd werken. Als het bijvoorbeeld opvalt dat iemand kort na een buitenlandse reis weer op het werk verschijnt, dan kunnen we daar wel een agent op afsturen”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier