Net op tijd voor eerste schooldag: brandweer vernietigt nest Aziatische hoornaar

De brandweer van Pittem ruimde twee nesten op. (Foto Facebook GVB De Boomgaard)
Redactie KW

In basisschool De Boomgaard in Ardooie werd een wespennest verwijderd, zo laat de school weten. Het bleek om dat van een Aziatische hoornaar te gaan. Zo kende de zomervakantie nog een spannend slot, want de koningin bleek even verdwenen.

Vele scholen hadden de afgelopen dagen en weken de handen vol om hun gebouw en lokalen klaar te stomen voor de eerste schooldag. In GVB De Boomgaard kwam daar ook nog eens een opvallend obstakel bij. Vorige week woensdag werd een wespennest vastgesteld op het schoolterrein. Door de hevige wind was het nest uit een boom gevallen. Het bleek om een nest van de Aziatische hoornaar te gaan.

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds een paar jaar voorkomt in Vlaanderen. Het dier staat erom bekend om bijenkasten binnen te dringen en daar dood en vernieling te zaaien. Op termijn kan dat een hele zware ecologische impact hebben. Daarom wordt er alles aan gedaan om de verdere verspreiding van de invasieve soort zoveel mogelijk te voorkomen.

De brandweer van Ardooie ruimde het nest op, maar stelde vast dat de koningin verdwenen was. Dat betekent dat ze zich in principe elders kon vestigen. In samenwerking met Vespa-Watch, het officieel meldpunt voor de Aziatische hoornaar, werd afgelopen zaterdag het primaire en secundaire nest vastgesteld. Gisteren, vlak voor de eerste schooldag, kwam een ploeg van de Pittemse brandweer de beide nesten verdelgen en weghalen. De Pittemse afdeling is immers gespecialiseerd in het verdelgen van de Aziatische hoornaar. Het domein werd veilig verklaard, net op tijd voor de start van het nieuwe schooljaar.