Net nu AZ Damiaan Oostende 20 jaar bestaat: directeur neemt ontslag

Redactie KW

Peter Verhulst neemt ontslag als algemeen directeur van het AZ Damiaan. Hij wordt algemeen directeur van het bekende Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst. Het AZ Damiaan, dat net 20 jaar bestaat, groeide onder zijn leiding uit tot een van de twee grootste werkgevers van Oostende, met meer dan duizend werknemers. Met bijna 1.500 medewerkers stak Damiaan Daikin voorbij.

Peter Verhulst werd in 2006 adjunct-directeur en in 2008 algemeen directeur van het AZ Damiaan. “Ik ben aan mijn 14de jaar bij dit ziekenhuis bezig”, verklaart hij zijn vertrek. “In die 14 jaar kon ik een mooi project realiseren : een ééngemaakt ziekenhuis dat kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg biedt voor de bevolking in Oostende en ruime omgeving. Het bewijs hiervan is een sterk groeiende activiteit, gedreven door vele nieuwe specialisten en een groep gemotiveerde medewerkers.”

“Waarom ik dan vertrek? Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst heeft gepolst naar mijn interesse om de vacature van algemeen directeur bij hen in te vullen. Het is een van de grootste ziekenhuizen in Vlaanderen, met een heel goede reputatie. Dit verder uitbouwen en vorm geven in het nieuwe ziekenhuislandschap, trekt me aan. Ik zal ook dichter bij huis werken”, zegt Peter Verhulst, die in Oost-Vlaanderen woont. “Ik verbleef twee tot drie dagen in de week in Bredene, ver van huis. Ik ben heel trots op AZ Damiaan en blik met veel trots en voldoening terug op mijn tijd hier.”

Er komt nu een selectieprocedure voor een nieuwe algemeen directeur. Peter Verhulst blijft nog tot 30 april 2020 om een goede overgang mogelijk te maken.

Twee campussen

Anno 2019 is het AZ Damiaan het grootste ziekenhuis in de regio, met bijna 1.500 personeelsleden. Twintig jaar geleden zag dat landschap er helemaal anders uit: “In de jaren negentig waren er drie ziekenhuizen in Oostende”, herinnert Peter zich. “Er was toen veel druk van de overheid om veel meer samen te werken en te fuseren tot één groot ziekenhuis. Zo is het AZ Damiaan ontstaan: dat was de fusie tussen het Sint-Jozefsziekenhuis en het Heilig Hartziekenhuis.”

Het AZ Damiaan breidde de voorbije 20 jaar gestaag uit tot een grote ziekenhuiscampus (gf).
Het AZ Damiaan breidde de voorbije 20 jaar gestaag uit tot een grote ziekenhuiscampus (gf).

Het AZ Damiaan werkte lang met twee campussen. Er pendelde zelfs een busje tussen de twee ziekenhuizen. Uiteindelijk werd beslist op de plek van het Heilig Hartziekenhuis een nieuwbouw te zetten, die in 2012 officieel in gebruik werd genomen. “En het hele project is nog maar sinds juni van dit jaar afgewerkt”, zegt Peter. “De allerlaatste omgevingswerken zijn nu pas voltooid.”

Onze afdeling geriatrie is uitgegroeid tot de grootste van het land

Sinds de plaatsing van de nieuwbouw is het AZ Damiaan alleen maar gegroeid: “Op het moment van de verhuizing stelden we 1.100 mensen te werk, dat zijn er ondertussen bijna 1.500. Ja, het ziekenhuis heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Op het moment van de verhuizing hadden we 21.000 contacten op de spoedgevallendienst, vandaag zijn dat er 27.000. Er waren toen 120.000 polyklinische consultaties, nu zijn het er 165.000. Een enorme ontwikkeling, waardoor we anders moeten werken dan vroeger.”

“Vandaag is het AZ Damiaan een middelgroot ziekenhuis”, gaat de directeur verder. “Voor een aantal zaken staan we ondertussen bekend. De kustregio heeft een oudere bevolking, met als gevolg dat we veel patiënten met chronische ziekten hebben. Zo hebben we de grootste afdeling geriatrie van het land. En omdat dat allemaal samenhangt, hebben we hier heel goed werkende diensten, zoals cardiologie en neurologie. Ook onze spoeddienst is uitgegroeid tot een referentie.”

Fusie met Serruys is op termijn onvermijdelijk

Tot slot: een fusie tussen het AZ Damiaan en het Serruysziekenhuis is iets waar al járen sprake van is. Nu de fusie is opgenomen in het bestuursakkoord, lijkt die dichterbij. “Er zijn heel wat oprechte pogingen ondernomen”, vertelt Peter. “Maar die draaiden telkens op niets uit. Nu, vandaag werken we al heel veel samen. Op termijn zijn twee ziekenhuizen in een stad als Oostende niet meer houdbaar. Een fusie zal onvermijdelijk zijn. Het kan plots snel gaan, maar het kan ook nog lang duren. Over de termijn kan ik dus geen uitspraken doen. Sowieso zeg ik geen nee.”

Maar Verhulst zal er wellicht zelf niet meer bij zijn als het zover is. (GLO/HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier