Net als buurgemeente kent ook Dentergem corona-opstoot, extra maatregelen komen er voorlopig niet

© Kurt Desplenter
© Kurt Desplenter
Olaf Verhaeghe

Wie de coronakaart van de laatste dagen bekijkt, merkt dat het virus in onze provincie vooral in de landelijke gemeenten tussen Tielt en Waregem terrein wint. Ook de gemeente Dentergem, op de grens met Oost-Vlaanderen, kleurt donkerrood. Maar aan extra strenge maatregelen denkt burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht) voorlopig niet.

Woensdag besliste het gemeentebestuur van Oostrozebeke – op dit moment de zwaarst getroffen gemeente in West-Vlaanderen – om alle sport-, jeugd- en culturele activiteiten tot het einde van de maand te schrappen. Een harde dobber, zo gaf burgemeester Luc Derudder aan, maar de enige mogelijke beslissing nu het aantal besmettingen in zijn gemeente fors oploopt.

Dat is ook het geval bij de buren van Dentergem. De uitgestrekte plattelandsgemeente op de grens van West- en Oost-Vlaanderen zag de voorbije week 43 nieuwe besmettingen opduiken op een totaal van zo’n 8.600 inwoners. Omgerekend naar 100.000 inwoners is dat cijfer goed voor een besmettingsgraad van 499. Veel te hoog om goed te zijn.

Iets wat burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht) ten volle beseft, stelt hij. “De vinger leggen op één oorzaak van deze opstoot aan besmettingen is heel moeilijk”, duidt hij. “Het virus zit heel verspreid in onze gemeente.”

“Er was een kinderdagverblijf waar enkele besmettingen opdoken. Daarnaast zijn er ook linken met de scholen in Oostrozebeke en in Sint-Eloois-Vijve (de DuizendPlusPoot in intussen tot 29 maart dicht, red.) en er was melding van de Britse virusvariant in een slagerij waardoor ook enkele mensen in die omgeving in quarantaine moesten. Heel divers dus, wat het natuurlijk moeilijk maakt om alles snel in te dijken.” Een link met de pluimveeslachterij in Kruisem vlak bij ziet de burgemeester voorlopig niet.

Overlegcomité afwachten

Ondanks de stijgende cijfers is het Dentergemse gemeentebestuur niet van plan om jeugd- en sportactiviteiten tijdelijk stop te zetten. “Neen, wij gaan voorlopig de weinige activiteiten die er zijn, niet schrappen”, zegt burgemeester Degroote. “Uiteraard blijven we de situatie wel nauwgezet opvolgen, zoals we de voorbije maanden altijd hebben gedaan. Wij wachten nu vooral op het Overlegcomité van morgen en wat men daar zal beslissen .”

Strengere maatregelen zijn dus niet aan de orde in Dentergem. “We stemmen onze richtlijnen af op de nationale overheid. Dat is ook nu opnieuw de bedoeling. Intussen wil ik onze inwoners wel nadrukkelijk vragen om de regels die er zijn, goed te blijven volgen. Dat is het allerbelangrijkste”, besluit Koenraad Degroote.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.