Nestkastjes fleuren Oudenburgweg én inwoners op in Jabbeke

Kim en haar gezin plaatsten zelf enkele nestkastjes.© Davy Coghe
Kim en haar gezin plaatsten zelf enkele nestkastjes.© Davy Coghe
Redactie KW

Omdat samenkomen nog altijd geen evidentie is, pakt de buurtwerking van de Oudenburgweg in Jabbeke uit met een verbindend en diervriendelijk concept. Elk gezin kon nestkastjes maken of aankopen. Vervolgens werden die uitgehangen in de straat. 40 kleurrijke exemplaren fleuren de straat én de inwoners op.

Een lange paasvakantie noopte de kinderrijke gezinnen uit de Oudenburgweg tot creativiteit. Toen er één nestkastje werd geplaatst, ontsproot quasi spontaan het idee om dit met heel de buurt te doen. Kim Lenaerts en haar man Nick Nuyts zijn razend enthousiast. “Ieder jaar organiseren we een speelstraat tijdens het eerste weekend van september. En met Nieuwjaar houden we een feestelijke drink.”

Kim en Nick hebben twee kindjes, Matteo (10) en Elien (7). Voor het gezin was het vaak puzzelen en plezier in kleine dingen zoeken.

Oplossingen zoeken

“Voor de kinderen is die coronaperiode vervelend. Behalve een voetbalkampje voor Matteo was er niet veel spannends te beleven. De paasvakantie met die week extra was een beetje stress omdat je een oplossing moest zoeken voor de kinderen. Gelukkig kon oma inspringen en nam ik wat extra verlof. Het idee om met de straat nestkastjes te maken, kwam dus als geroepen.”

“Elke gezin kon nestkastjes plaatsen. Dat geeft de straat een leuk beeld”

“Brecht Igodt plaatste enkele weken geleden met zijn oudste zoon Robbe een nestkastje. Vandaar het idee om nestkastjes te maken en te hangen. Servaas Sierens heeft er als houtbewerker gemaakt en we hebben met de buurtwerking een aantal pakketjes gekocht die de kinderen zelf in elkaar hebben geknutseld. Elk gezin kon zo zelf een tot meerdere nestkastjes plaatsen. Dat geeft de straat een heel leuk beeld. De kinderen kijken uit naar waar de nestkastjes wel hangen en welke vogels er zich zullen nestelen.”

40 nestkastjes

“Een drietal weken geleden deden we in de buurtwerking van de Oudenburgweg inderdaad die oproep om aan een alternatieve vorm van ‘verdichting’ te doen”, zegt Servaas Sierens. “Zo konden we coronaveilig toch de buurt terug wat bijeenbrengen, wat intussen al een poosje geleden was doordat de nieuwjaarsdrink en de speelstraat geannuleerd werden.”

“Voor de ouderen bestelden we een 25 nestkastjes, die dan aan democratische prijs konden aangekocht worden. Stilaan zag je in de Oudenburgweg de vogelkastjes verschijnen en zelfs in de aanpalende straten verschenen nestkastjes. Intussen hangen er in totaal een 40-tal nestkastjes in de bomen langs de straat.” (Patrick Anthone)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.