Nesten overschouwt voortaan ‘zijn’ Kuurne: “Het werk moést zichtbaar hangen voor iedereen”

Saar Verstraete van de gemeente Kuurne, burgemeester Francis Benoit, graffitikunstenaar David Duits, Marie-Jo Stremersch, de echtgenote van Nesten, Nestens schoonzus Flore Stremersch, Jonas Pieters van Bockor en Kathy Verstraete van Café West-Vlaanderen. © OV
Olaf Verhaeghe

Een gigantisch portret van de vorig jaar overleden karikaturist Nesten siert voortaan de muur van Café West-Vlaanderen op het pleintje voor het gemeentehuis in Kuurne. Het graffitiwerk is van de hand van Kuurnenaar David ‘Duits’ Deduytschaver. In het bijzijn van Nestens vrouw Marie Jo werd het kunstwerk maandagavond officieel ingehuldigd.

Hoog, trots en met zijn typische fonkeling in de ogen. Zo hangt Rik Delneste, beter gekend als karikaturist Nesten, sinds maandag in het hartje van zijn gemeente Kuurne. Aan de muur van zijn stamcafé, Café West-Vlaanderen, en uitkijkend op het pleintje waar iets meer dan een jaar geleden honderden mensen eer betoonden aan de betreurde kunstenaar. Nesten overleed vorig jaar in oktober op 71-jarige leeftijd.

“Nesten is nog lang niet vergeten in Kuurne, integendeel”, vertelde burgemeester Francis Benoit maandagavond bij de voorstelling van het portret. “Veel mensen vroegen ons al om op een of andere manier hulde te brengen aan Nesten. Met dit prachtige werk van graffitikunstenaar David Duits kunnen we op die vraag ingaan. Het is een ode aan Nesten, een ode aan een man die ontzettend veel heeft gedaan en nog altijd veel betekent voor onze gemeente. Door Nesten op deze manier te eren, willen wij iets terugdoen voor hem.”

Op de grond voor het gemeentehuis staat nog altijd een werk van Nesten geschilderd. Voortaan overschouwt een portret van de karikaturist zelf, gemaakt door David Duits, het Marktplein.
Op de grond voor het gemeentehuis staat nog altijd een werk van Nesten geschilderd. Voortaan overschouwt een portret van de karikaturist zelf, gemaakt door David Duits, het Marktplein.© OV

Zichtbaar

De maker van het portret, Kuurnenaar David Duits, schonk zijn graffitiwerk aan de gemeente Kuurne. “Ik ben eerlijk gezegd niet echt een man van portretten”, glimlacht de 30-jarige graffiti-artiest. “Het is eigenlijk zelfs het eerste portret waar ik zelf oprecht tevreden van ben. Om Nesten af te beelden, heb ik me gebaseerd op een hele mooie foto die Katrien Quartier van hem heeft gemaakt. De ezel – hoe kan het anders in Kuurne – heb ik er maar al te graag bijgetekend. Hoelang ik aan het werk bezig ben geweest? Ik denk toch anderhalve dag, waarvan het grootste deel afgelopen zomer tijdens ArtMarkt hier op Platse.”

Graffiti-artiest David Duits schonk het portret dat hij maakte van Nesten op ArtMarkt aan de gemeente Kuurne.
Graffiti-artiest David Duits schonk het portret dat hij maakte van Nesten op ArtMarkt aan de gemeente Kuurne.© OV

Toen hij zijn portret van Nesten aan het gemeentebestuur schonk, stelde David slechts één voorwaarde: het moest zichtbaar hangen, voor iedereen. “Nesten was een man van het volk, hij kwam enorm graag onder de mensen. Daarom dat dit werk volgens mij ook in het Kuurnse straatbeeld moet hangen. Dat het aan de muur van het café waar hij zo graag kwam, kan hangen, maakt het des te mooier.”

Nestens vrouw Marie Jo Stremersch was een van de eerste mensen die het werk aan het Marktplein kwam bezichtigen. “Proficiat! Heel erg mooi gedaan“, zei ze tegen David. “Je hebt mijn man en zijn glimlach schitterend afgebeeld.” Het graffitikunstwerk van Nesten meet ruim 2,5 bij 3,66 meter en blijft er permanent hangen. Café West-Vlaanderen en brouwerij Bockor, de eigenaar van het pand, stellen de muur met plezier ter beschikking.

Het prachtige kunstwerk van David 'Duits' Deduytschaver hangt sinds maandag op het pleintje voor het gemeentehuis in Kuurne.
Het prachtige kunstwerk van David ‘Duits’ Deduytschaver hangt sinds maandag op het pleintje voor het gemeentehuis in Kuurne.© OV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier