Neos West-Vlaanderen steunt De Kapstok in Pittem

Neos West-Vlaanderen ondersteunt jaarlijks vijf lokale ‘warme’ initiatieven met een financiële bijdrage. Dit jaar mocht De Kapstok een cheque van 500 euro in ontvangst nemen om zijn werking te helpen financieren.

De cheque van Neos West-Vlaanderen was meer dan welkom om de werking van De Kapstok te ondersteunen. We zien op de foto Maria Declerck en Johan Hoornaert. (foto Jan)
De cheque van Neos West-Vlaanderen was meer dan welkom om de werking van De Kapstok te ondersteunen. We zien op de foto Maria Declerck en Johan Hoornaert. (foto Jan)

Neos, het netwerk van ondernemende senioren, is een dynamische seniorenvereniging met alleen al in West-Vlaanderen 64 afdelingen en ruim 13.000 leden. Ook de afdeling Pittem-Egem telt meer dan 300 leden, waarvoor ze voordrachten, uitstappen, bedrijfsbezoeken, kaart- en ontspanningsnamiddagen en culturele activiteiten organiseert.

Voedselhulp

“In onze campagne ‘Neos met een hart’ wil onze vereniging zich ook van haar solidaire kant laten zien”, vertelt voorzitter Johan Hoornaert van Neos West-Vlaanderen.

“Jaarlijks geven we in dit kader vijf lokale ‘warme’ initiatieven die zich inzetten voor mensen die het wat moeilijker hebben en waarbij leden of bestuursleden van Neos betrokken zijn een financieel duwtje in de rug. Dit jaar viel de keuze onder andere op voedselbank De Kapstok uit Pittem, omdat zij een belangrijke rol speelt in de lokale steun en voedselhulp voor mensen die het maatschappelijk en financieel wat moeilijker hebben. Met een cheque van 500 euro willen we hen financieel helpen.”

“Voor ons is de schenking een welkome aanvulling om ons financiële kostenplaatje rond te blijven krijgen”, gaat Maria Declerck, coördinator van De Kapstok, verder. “Wij zijn een Sint-Vincentiusvereniging die als hoofddoel heeft voedselhulp te bieden aan mensen met financiële problemen, hoofdzakelijk uit Pittem en Wingene, die naar ons doorverwezen zijn door het OCMW, CAW, schuldbemiddelaars of huisartsen.”

weldoeners

“Elke eerste en derde woensdag van de maand kunnen de mensen bij ons langskomen in de Joris Wybostraat 12 in Pittem en voor een kleine bijdrage van 0,5 of 1 euro een waaier aan basisproducten die ze nodig hebben kiezen uit onze rekken. De producten die verdeeld worden komen in eerste instantie van de voedselbank in Kuurne, maar aangezien het aanbod vaak nogal eenzijdig is, kopen we vanuit De Kapstok nog heel wat andere producten, zoals bijvoorbeeld eieren, melk, yoghurt of verse seizoensgroenten, bij. Om dat alles te kunnen financieren krijgen we enerzijds steun van de gemeenten Pittem en Wingene en hebben we enkele sponsors en weldoeners. Anderzijds hebben we in onze gebouwen ook een tweedehandskledingwinkel (wekelijks op donderdag van 16.15 uur tot 18.30 uur) die ook wat extra geld in het laatje brengt. Wie overigens nog verzorgde kleding, schoenen, handtassen of speelgoed heeft, mag die altijd binnenbrengen.”

“We hebben sowieso al een vijftigtal gezinnen die elke voedselbedeling langskomen, maar het hoeft geen betoog dat corona de situatie zeker niet verbeterd heeft en dat de nood aan hulp enorm groot is. Naast voedselhulp geven we ook kooklessen of kunnen de mensen bij een kopje koffie wat bijpraten, maar door corona is dat weggevallen. Daarnaast merken we echter ook dat door de coronaperikelen het aantal mensen dat het moeilijk krijgt is toegenomen, een trend die zich overal voordoet.”

Vrijwilligers

“Via de voedselbank horen we dat de rijen bij de voedselhulp elke maand overal langer worden. Uiteraard hebben de coronamaatregelen ook praktische gevolgen voor ons. Gelukkig kunnen we rekenen op gemotiveerde vrijwilligers die er de voorbije maanden, vaak met het nodige kunst- en vliegwerk, voor gezorgd hebben dat de voedselpakketten op een veilige manier konden aangeboden worden.”

Wie informatie wil over Neos kan contact opnemen met Frans Vromman (voorzitter Pittem-Egem) op 051 46 66 99. Wie meer info rond De Kapstok wil kan Maria Declerck contacteren op 0478 22 24 89. (JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.