Neos Kortemark schenkt scoutswerking Akabe een vroeg kerstcadeau

Jozef Hoornaert uit Lichtervelde (met cheque), nieuwe voorzitter van Neos West-Vlaanderen, overhandigde samen met Dirk Mouton en Jean-Paul Maekelberg van Neos Kortemark, een cheque aan Scoutswerking Akabe Kortemark. (foto Coghe) © Foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Zondag hield Scoutswerking Akabe Kortemark een kerstboomverkoop op de Geite in Hooglede. Kersvers provinciaal voorzitter van Neos Jozef Hoornaert uit Lichtervelde kwam langs om de recent opgestarte scoutswerking voor leden met een beperking een cheque van 500 euro te overhandigen.

Neos Groot-Kortemark organiseert jaarlijks een activiteit in het kader van Neos Met een Hart, een activiteit die ook het lokale overstijgt. “Neos Groot-Kortemark wil zich daarbij net als in het verleden lokaal blijven binden”, legt voorzitter Dirk Mouton uit. “Zo was er reeds een actie voor de lokale voedselbank De Bosrank, goed voor ruim 1.800 euro, en vorig jaar hadden we een actie ten voordele van Sint-Jan de Deo in Handzame, waarbij we toen ruim 2.000 euro konden schenken. Volgend jaar vindt er op vrijdag 13 maart een toneelvoorstelling door Theater Speranza plaats waarvan de integrale opbrengst gaat naar Scoutswerking Akabe Kortemark. Een doelgroep die ook Neos West-Vlaanderen niet is ontgaan en die alvast – bovenop de centen die wij volgend hopen bijeen te krijgen – 500 euro in ontvangst mag nemen. Zie het als een extra sinterklaasgeschenk of als een vroeg kerstcadeau”, besluit Dirk Mouton.

Scoutswerking Akabe Kortemark werd opgestart in september 2018 en gaat dus haar tweede werkjaar in. Ondertussen telt de vereniging 12 leden uit Kortemark en omgeving. “Akabe – wat staat voor ‘Anders kan best’ bestaat al wel langer in Vlaanderen, maar nog niet in Kortemark”, legt Axelle Serryn (24) uit. “Akabe richt zicht tot jongeren van 12 tot 18 jaar met een fysieke of mentale beperking. Maar eigenlijk kan iedereen die niet in de reguliere werking van een jeugdbeweging zit, aansluiten.”

Spelmateriaal

“Om de drie weken komen we van 14 tot 17 uur samen in de scoutslokalen. Vorig jaar trok de groep een eerste keer op kamp naar Nieuwpoort en gingen we met hen en de gewone leiding samen op weekend”, aldus Axelle.

Naast Axelle bestaat de leiding ook uit Melissa Pauwelyn (25), Elien Mol (27), Fien Vercaigne (22), Celien Eeckhout (25), Lotte Claerhout (20) en Hannes Willaert (24). “Allemaal hebben we minimum zeven jaar ervaring in de scoutsleiding en we zijn ook zowat allemaal leerkrachten lager of bijzonder onderwijs”, vult Melissa Pauwelyn aan. “Volgend jaar gaan we opnieuw op kamp, maar de bestemming houden we nog even als verrassing.”

Het geld van de cheque komt zeker goed van pas. “We gaan er onze kampplek mee bekostigen. Die moet rolstoeltoegankelijk zijn en valt daarom in een hogere prijsklasse. En de rest gaan we besteden aan aangepast spelmateriaal.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.