Nele Verbeke uit Lendelede fietst in Malawi en strijdt mee tegen kinderhuwelijken

Nele Verbeke fietst in juni met haar Nederlandse vriendin Deborah Boneschansker 500 kilometer op onverharde wegen en stevige heuvels in Malawi en steunt daarmee de strijd van Plan International tegen de ‘kindhuwelijken’ in dat Afrikaanse land. “Ik had nood aan een nieuwe uitdaging in mijn leven”, zegt Nele. “En die fietstocht voor een goed doel is voor mij een dubbele uitdaging. Via een sportevent op zondag 19 april wil ik 4.000 euro sponsorgeld binnenhalen.”

Nele Verbeke. © (foto Frank)

Nele (43) is de partner van Wim Lammertyn, een van de twee broers die de twee fruitbedrijven Frupeco en Snacky Fruit in de Kortrijksestraat in Lendelede runnen. Het gezin heeft drie kinderen: Mattice (17), Jonna (8) en Morris (6). Nele was drie jaar gemeenteraadslid voor de vroegere politieke partij Jong-Lendelede.

De ‘ondernemer’ Nele, boekhouder van opleiding, startte vijf jaar geleden binnen Frupeco en Snacky Fruit met het project ‘FruitYou’. “We leveren fruitsnacks, smoothies, fruitsappen en kant en klare fruitsnacks al dan niet via automaten aan scholen, bedrijven of allerlei organisaties”

De ‘avonturier’ Nele houdt van uitdagingen. “Ik schreef me al enkele keren in om mee te doen aan de Mol, maar ik werd jammer genoeg niet geselecteerd. Vijftien jaar geleden reed ik in drie weken met een 2 pk en een voor mij onbekende dochter van een leraar van de avondschool van Brussel naar Benin in Afrika. Met een 2 pk’tje en in drie weken tijd! Die ‘Touareg Trail’ reden we grotendeels onder begeleiding van het leger omwille van de wantoestanden die er toen in Algerije heersten. Maar het was voor ons een mega-avontuur!”

Avontuurvirus

Onlangs kriebelde het ‘avontuurvirus’ opnieuw bij Nele. “Ik wou dit jaar eens iets speciaals doen. Mijn Nederlandse vriendin Deborah Boneschansker (36) uit Losdorp, de vrouw van een goeie vriend van mijn man Wim, zei dat ze zou deelnemen aan ‘Cycle For Plan Malawi’, een fietstocht van zeven dagen over 500 kilometer doorheen Malawi. Een fietstocht ten voordele van Plan International die de sponsorgelden van de deelnemers inzet voor de strijd tegen de kindhuwelijken in Malawi. Met dat geld worden duizenden meisjes beschermd tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.”

“500 km in zeven dagen! Ik heb nog nooit zo’n afstanden gefietst”

“Wim zei me: ‘Als je dat wil doen, dan moet je het nu doen en niet uitstellen. Voor de kinderen en voor het werk is er tijdens jouw afwezigheid altijd een oplossing te vinden!’ En ik besloot mee te gaan met Deborah. Om twee redenen. Omwille van de fysieke uitdaging – ik heb nog nooit zo’n afstanden gefietst en omdat ik het tof vind dat er aan die fietstocht een goed doel gekoppeld is. Ons team luistert naar de naam Team NL BE. De enige voorwaarde die we moeten vervullen om mee te doen is vooraf 4.000 euro sponsorgeld per persoon bijeenhalen! Vandaar dat ik een soort benefiet organiseer, een sportieve benefiet.”

Nele en Deborah nemen op 10 juni een vlucht van Amsterdam naar Lilongwe in Malawi. De dag erop bezoeken ze het project van Plan International en pas de derde dag vertrekt de eerste van de zeven ritten naar Nkhotakota. Iedere dag een rit tussen de 60 en 96 km. Op 20 juni komen ze naar huis.

Nele moet uiteraard trainen om die afstand te kunnen fietsen. “Dat doe ik onder begeleiding van een personal coach. Na 12 weken trainen moet ik voldoende voorbereid zijn om die 500 kilometer aan te kunnen.”

Sport event

“Ik wil die 4.000 euro vooral inzamelen via sportieve activiteiten”, vervolgt Nele. “Zondag 19 april organiseer ik een sport event in de sporthal in Lendelede. Die dag kan iedereen die zich inschreef onder begeleiding diverse lessen volgen: spinning (om 9 en om 10 uur), BBB (om 11 uur), Jumping fitness (om 13 uur en 14.15 uur) en bootcamp (van 15.30 tot 17 uur). Voor één uur les naar keuze, een gezonde lunch en twee fruitsnacks betaal je 25 euro, voor één uur les met alleen een fruitsnack 12 euro

Van 11 tot 13 uur is er de spinningwedstrijd: ‘Wie fietst de meeste kilometers bij elkaar’. “Je kan er aan deelnemen met een groep vrienden, met leden van een organisatie of vereniging of met een team met werknemers uit een bedrijf. Het team ‘koopt’ een fiets voor 250 euro (dat is het sponsorgeld voor Malawi), per team zijn er minimum 4 personen vereist en mag er per deelnemer maximum 30 minuten gefietst worden. Het is de bedoeling dat ieder team gedurende 2 uur zoveel mogelijk kilometer aflegt. De winnaars van de spinningwedstrijd krijgen een gepaste prijs en voor iedere deelnemer is er een gezonde lunch of fruitsnack van FruitYou.”

Zeker inschrijven

Wie op 19 april een uur les wil volgen of wil meedoen aan de spinningwedstrijd moet zich ten laatste tegen 10 april inschrijven via email verbeke.n@telenet.be. Daarna ontvang je een bevestigingsemail en kan je de betaling uitvoeren. Alleen wie betaald heeft, mag deelnemen.

“Ook de niet sportievelingen zijn die dag welkom om te supporteren, iets te drinken of van het pastabuffet te proeven. En ook kinderen zullen zich kunnen uitleven. Kan je er die dag niet bij zijn maar je wil toch het project steunen dan kan dit door een vrijwillige bijdrage te storten op de actiepagina van Nele Verbeke die je via de link https://malawi.cycleforplan.nl/actie/nele-verbeke terugvindt. Je steunt er een goed doel mee.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.