Nele Muylle in Cannes: “Het zijn hier levensgenieters, dat ligt mij wel”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Nele Muylle (29) uit Kortrijk woont met ‘haar Franse kapitein’ Sebastien Romanowski (35) in Cannes. Frankrijk was de laatste maanden niet uit het nieuws te branden, Nele heeft dan ook veel om over te vertellen.

Je werkte voor de Stad Kortrijk, tot je besliste naar het mondaine Cannes te verhuizen. Blijkbaar heeft de liefde je naar daar gebracht?

“Inderdaad, de liefde is één van de factoren die me naar Cannes hebben doen verhuizen. Ik ben gevallen voor een Franse kapitein, die me de streek heeft laten ontdekken. Het was dus een combinatie van liefde voor een man en liefde voor de omgeving! Ook het feit om hier aan de slag te kunnen gaan in de sector van de evenementen heeft me geholpen de uiteindelijke stap te zetten. Zonder zekerheid op vlak van werkvlak zou ik niet snel zijn vertrokken.”

Nele Muylle in Cannes:

Hoe zijn jullie eigenlijk op elkaar gebotst? En dacht je toen aanvankelijk niet ‘verdorie, een Fransman, hoe gaan we dat praktisch organiseren?’

“Elk jaar plan ik samen met mijn beste vriendin Nathalie Goes een reisje, om even ‘quality time’ te hebben met ons twee. Vorig jaar was dat Cannes, en zo hebben we in een havencafeetje kennis gemaakt met mijn huidige vriend en zijn entourage. We bleven contact houden en enkele maanden later sloeg de vonk echt over, waardoor ik op mijn eentje terug gereisd ben. Geen enkel moment hebben de afstand of de praktische organisatie impact gehad op de relatie. Wel op de uiteindelijke beslissing om te verhuizen natuurlijk…”

Je bent er nu aan de slag voor een evenementenbureau. Wat houdt je takenpakket zoal in?

“Decoflamme Live Productions is gespecialiseerd in de verhuur van meubels en decoratie voor feesten. Ik ben er assistente van één van de ‘chefs de projets’. We gaan samen de baan op, doen sitebezoeken waar we afmetingen opnemen, het contact met de klant opstarten en onderhouden. Daarnaast verrichten we veel opzoekingswerk naar nieuwe of specifieke meubels en nieuwe decoratie. En offertes opstellen of aanpassen: offertes en nog eens offertes!”

Nele Muylle in Cannes:

Hoe was het in de eerste weken gesteld met je kennis van het ‘supersnelle Frans’?

“Mijn talenkennis is best wel oké. Het is voor mij een plezier om bij te leren in een bepaalde taal en ik weet uit ervaring dat het snel kan gaan als je echt ‘ondergedompeld’ wordt in een taal, dus ik maakte mij er weinig druk om. De eerste weken waren wel vrij lastig om mij de terminologie eigen te maken. Maar beetje per beetje evolueer ik en merk ik een zeker ‘gemak’ om mij uit te drukken. Het West-Vlaamse ‘tetteren’ mis ik wel een beetje, want dat maakte mij 100 procent mezelf. Ik hoop dat ik op een dag net zo zal kunnen ‘tetteren’ in het Frans (lacht).”

Nele Muylle in Cannes:

Voldoet je Franse avontuur aan je verwachtingen?

“Absoluut! Ik heb me hier nog geen moment verveeld en geniet enorm van mijn vriend, de omgeving, de nieuwe kennismakingen, de ongelooflijke plaatsen die ik te zien krijg via het werk… Het is en blijft hier prachtig en die schoonheid geeft me nog elke dag kippenvel. Het weer is een welbekend toppertje en dus voor mij ook heel welgekomen. Daarnaast is er nog zoveel dat ik moet zien en ontdekken.”

Cannes ligt in een mooie regio, maar het is er misschien wel behoorlijk duur om er te leven?

“Cannes is inderdaad heel duur, een groot verschil met Kortrijk! Maar je schikt je er wat naar en probeert niet te dikwijls naar de rekening te kijken (knipoogt). Mijn vriend en ik werken allebei vrij veel, dus we laten onszelf dan ook toe om tijdig te genieten. Low-budget genieten lukt hier zeer goed, met dank aan de vele mooie plaatsjes.”

Nele Muylle in Cannes:

Frankrijk is de laatste tijd amper uit de actualiteit te branden: Charlie Hebdo, de aanslagen, het EK… Begin je je al die zaken zelf ook al ‘aan te trekken’ als een echte Française?

“De aanslag in Nice heeft toch een grote indruk nagelaten, vooral omdat hier verschillende mensen in direct contact zijn gekomen met die avond. We hadden nood aan ventileren naar elkaar toe, en dat heeft ons wel geholpen. Het brengt ons zelfs dichter bij elkaar op een bepaalde manier. Daarnaast hebben dergelijke gebeurtenissen telkens een impact, ook toen ik nog in België woonde. Het zijn wreedheden tegen de mensheid en dat gaat iedereen aan… Leuker was het EK, waar ik twee landen had om voor te supporteren. De Fransen supporterden sterk mee voor België, dus dat was een heel fijne periode.”

Wat doen jullie in de vrije tijd?

“Dan trekken we meestal op met wat vrienden. Picknicken op het strand of op het eiland Sainte-Marguerite, een boottochtje maken, de omliggende natuur verkennen met de scooter, hier en daar eens een concertje meepikken, vriendinnen uit België ontvangen, zwemmen en snorkelen in de zee om de wereld onder water te verkennen. Boodschappen doen en huishouden horen er natuurlijk ook bij.”

Nele Muylle in Cannes:

Zijn er Belgische zaken die je wel eens mist? Gewone Vlaamse boerenkost bijvoorbeeld?

“Ik snak naar garnaalkroketjes! Dat is en was zowat mijn favoriete maaltijd en je vindt dat hier dus nérgens. Toegegeven, ik heb nog niet overal gezocht, maar het is ook volledig onbekend bij mijn vrienden hier. Enkele van hen zijn al op bezoek geweest in België en begrijpen nu zeer goed wat ik mis (knipoogt). Worst met appelmoes en aardappeltjes is ook niet echt een Zuid-Frans gerecht, maar dat kunnen we al sneller eens zelf klaarmaken – tijdens de winter dan toch…”

Wat vind je zo leuk aan de Fransen?

“De Fransen in het zuiden zijn echte levensgenieters. Van zodra het werk is afgelopen, komen ze samen onder vrienden en gaan ze aan de branding wat keuvelen over de dag, de actualiteit of de toekomstplannen. Dat doet me deugd, want ik voel me thuis in die mentaliteit. Er wordt ook altijd uitgebreid begroet en uitgezwaaid. Er wordt letterlijk een toer op het werk gedaan om kussen uit te delen en te vragen hoe het met iedereen gaat.”

Nele Muylle in Cannes:

Zie je jezelf ooit nog terugkeren naar ons land? Sommigen willen toch graag ‘hier oud worden’ of zelfs ‘hier begraven worden’…

“Per sé oud willen worden of begraven willen worden in België is iets wat me nog niet echt bezighoudt, of waar ik zeker niet aan vastklamp. Terugkeren om te wonen kan ik ook niet voorspellen, ik sta daar vrij weinig bij stil. Ik leef 100 procent in het heden en dat bevalt me wel. Uiteraard ga ik af en toe een ‘aller-retour’ organiseren om mijn familie en vrienden terug te zien en te knuffelen!”

Kan je onze lezers trakteren op een goeie tip die niet in de toeristische brochures te vinden is maar waar de locals gek op zijn?

“Vrij toeristisch maar magnifiek om te doen is het eiland tegenover Cannes, Sainte-Marguerite. Het water is er zo helder en proper, er zitten tal van visjes en het is er kalmer dan op het strand in de drukke zomerperiodes. Je moet gewoon even wandelen op het eiland zelf en je een rustig plaatsje zoeken. Verder is er l’Esterel, aanpalend aan Cannes. Als je van Cannes naar St. Raphael rijdt met de wagen – op nog beter per scooter die je kan huren in Cannes – en je volgt de ‘bord de mer’, kan je hier en daar je wagen parkeren en te voet afdalen. Zo kom je terecht op verlaten plekjes in een fantastische omgeving met als het ware je privé-baai. Een leuk strand-restaurant is ‘Riviera’, vlakbij de haven van Cannes. Vriendelijk personeel, niet al té duur, een zalig uitzicht en lekker hapjes en wijnen.”

Nele Muylle in Cannes:

(Frederik Jaques)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.