Nel Bonte en Floris Caes benoemd tot Cultureel Ambassadeur in Roeselare

Nel Bonte. © (foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

In Kunst- en Erfgoedhuis Ter Posterie mochten Nel Bonte en Floris Caes de titel Cultureel Ambassadeur #VANRSL in ontvangst nemen. Stad Roeselare kent aan elk een subsidie van 6.500 euro toe.

Sedert 2013 benoemt de stad jaarlijks één of meerdere Cultureel Ambassadeurs. De toekenning van deze titel gebeurt op basis van een apart reglement, als bijzondere ondersteuningsvorm naast de basis- en werkingssubsidies en de projectsubsidies. Hiermee werd tegemoet gekomen aan een idee dat vanuit de Cultuurraad is gegroeid.

Verenigingen of personen kunnen de titel ‘Cultureel Ambassadeur van Roeselare’ krijgen omwille van hun culturele prestaties waardoor ze ook buiten de stadsgrenzen erkenning genieten en een betekenisvolle meerwaarde bieden aan het algemene kunst- en cultuurlandschap.

De ambassadeurs worden tijdens hun ambassadeursjaren door het stadsbestuur en de cultuurraad opgevolgd en begeleid bij de realisatie van hun initiatieven. Deze samenwerking wordt vastgelegd in een afsprakennota.

De vier kandidaten die een dossier indienden, werden uitgenodigd om hun aanvraag aan de Cultuurraad toe te lichten. Dit resulteerde in een advies op basis waarvan het college van burgemeester en schepenen aan de kunstenaars Nel Bonte en Floris Caes de titel Cultureel Ambassadeur 2019-2021 én aan elk een subsidie van 6.500 euro toekent.

Nel Bonte (°1986)

Nel studeerde in 2010 met grote onderscheiding af als master in de beeldende kunsten. Zij werd laureaat van verschillende wedstrijden waaronder in 2013 de Prix Godecharle.

Haar werk was/is o.a. te zien op binnen en buitenlandse expo’s en kunstprojecten: o.a. in het M HKA Antwerpen, Slovenië, Oostenrijk, CWART Knokke, cultuurfestival Tongeren, Gent, …

Ze realiseerde in verschillende steden permanent geïntegreerd in de openbare ruimte. Zo staat er in het woonzorgcentrum ‘Stede Akkers’ in Hoogstraten haar werk 2PILLIO, het resultaat van een wedstrijd die Nel won tijdens haar afstudeerjaar.

Haar doel is om haar beeldend werk te combineren met andere kunstdisciplines. Met het project SLA (werktitel), waarmee Nel het Cultureel Ambassadeurschap wilt uitdragen, zoekt ze de symbiose tussen kunst en dans.

Floris Boccanegra – Caes (°1988)

Sinds 2014 is Floris actief als beeldend en conceptueel kunstenaar. In een eerste concept werkte hij thematische schilderijen uit waarin woorden figuratieve beelden vormen. Deze werken werden getoond in o.a. Parijs, Stuttgart, Los Ageles, New York en Mexico City.

Floris is voortdurend op zoek naar visuele manieren om mensen te doen reflecteren over hedendaagse problematieken rond bv. klimaat, oorlog, vluchtelingen…

Floris Caes bij een van zijn werken.
Floris Caes bij een van zijn werken.

Belangrijk hierbij is de aandacht die zijn projecten krijgen door de media. Persaandacht maakt deel uit van het totaalconcept want via deze aandacht wil hij mensen aanzetten tot reflectie en ook tot actie.

Zijn volgende project ‘The Wall’, een live kunstperformance, realiseert Floris i.k.v. het Cultureel Ambassadeurschap. In april 2020 zal hij zich gedurende 7 dagen laten opsluiten in een glazen box op de Kunstberg in Brussel. De uitgang wordt afgesloten met een marmeren plaat en het is de bedoeling dat hij een gat in het marmer beitelt om naar buiten te kunnen. Ook het publiek kan participeren door met hamer en beitel aan de buitenkant van de box het gat te helpen maken.

“Het doel van deze performance is om de mensen er op attent te maken dat men zich moet openstellen voor veranderingen, indien we een antwoord willen bieden op de globale en complexe problemen die we voor onszelf gecreëerd hebben. Dit vergt een individuele inspanning, maar ook een collectieve. Want hoe meer mensen het ‘hokjes-denken’ achterwege laten en ‘out of thebox’ beginnen denken, hoe sneller we naar een betere toekomst kunnen gaan. Dit gegeven wordt in de performance metaforisch voorgesteld”, klinkt het.

De performance, met echo in Roeselare, is voorzien voor eind april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier