Negen op tien Meense moslims gaan naar moskee in Halluin

Axel Vandenheede

In Menen wonen enkele honderden moslims, maar een eigen moskee is er niet in Menen. “De meesten gaan ‘s vrijdags naar Halluin voor het gebed”, is te horen bij de integratiedienst. In het opvangcentrum van het Rode Kruis kunnen de moslims bidden in hun kamer of naar een moskee in de buurt gaan. “We moeten neutraal blijven”, aldus Olivier Fiore.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Islam in West-Vlaanderen’.

Hoeveel moslims er in Menen wonen, is niet bekend. Maar het zijn er wel enkele honderden. In de stad is er geen moskee, zodat ze voor bijvoorbeeld het vrijdaggebed naar elders moeten uitwijken. “De meesten (naar schatting 90 procent, red.) trekken de Franse grens over, naar Halluin”, is te horen bij de integratiedienst. “De anderen gaan naar de moskee in de Stasegemsestraat in Kortrijk. Met die laatste moskee hebben we goede contacten.”

In Menen doet al een tijd het gerucht de ronde dat er de moslimgemeenschap ook een moskee zou komen. Maar concrete stappen in die richting werden nog niet genomen. “We hebben daar alvast geen weet van. We hebben ook nog niet de vraag gekregen vanuit de moslimgemeenschap.”

privésfeer

Het lijkt er dus op dat de meeste Meense moslims naar de Mosquée Tawhid in Halluin zullen blijven gaan. Er is daar alvast ruimte zat: de gebedsruimtes bieden plaats voor in totaal 1.200 personen. Zoals bekend bidden vrouwen en mannen apart.

“Moslims hebben geen eigen ruimte in het opvangcentrum. We moeten als Rode Kruis neutraal zijn”

In het opvangcentrum van het Rode Kruis in Menen verblijven ook heel wat moslims. “Zowat 80 procent van de personen die wij tijdelijk opvangen, is moslim”, legt centrummanager Olivier Fiore uit. “Maar als opvangcentrum willen wij neutraal zijn wat betreft religie. De moslims die willen bidden, vragen wij om dat op de kamer te doen. We stellen dus geen lokaal ter beschikking. Anders zouden we dat ook moeten doen voor de katholieken, de boeddhisten…”

“Voor het vrijdaggebed geldt hetzelfde. Een aantal personen trekt daarvoor naar een van de dichtstbijzijnde moskeeën. Ze doen dat op eigen kracht en met eigen middelen. We geven hen daarvoor dus geen busticket of dergelijke omdat dit in de privésfeer is. Wie in het kader van zijn of haar asielprocedure ergens naartoe moet of wie naar school moet, krijgt wel bustickets.”

koken voor iedereen

Neutraliteit is dus het codewoord bij het opvangcentrum van het Rode Kruis in Menen. Al wordt er wel rekening gehouden met hun gewoonten. “Tijdens de ramadan zorgen we ervoor dat zij kunnen eten wanneer hun geloof dat toelaat, dat spreekt voor zich. Ook de viering van het Offerfeest of het Suikerfeest laten we toe, net zoals we anderen Pasen of Kerstmis laten vieren.”

“Maar er is wel één voorwaarde aan verbonden: indien er in het kader van het Offerfeest bijvoorbeeld gekookt wordt, dan moet iedereen in het opvangcentrum de kans krijgen om mee aan te schuiven“, besluit centrummanager Olivier Fiore.