Negen kunstenaars palmen samen het DOC in Lendelede in

Wim Dierick (links) en Franky Roels bij de cultuurdienst van Lendelede in het DOC, de locatie waar negen kunstenaars hun werk etaleren. (foto Frank) © (foto Frank)
Redactie KW

Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 oktober is er opnieuw ‘ Buren bij Kunstenaars’, een initiatief dat jaren geleden door de provincie werd opgestart. “In Lendelede kozen negen kunstenaars liever voor een groepstentoonstelling in enkele lokalen en de gang van het DOC in plaats van elk afzonderlijk thuis te exposeren”, zegt Franky Roels die het evenement coördineert samen met Wim Dierick van de cultuurdienst.

“Mijn vrouw Carmen Baelde en ik bezochten tijdens de vorige edities van ‘Buren bij Kunstenaars’ verschillende kunstenaars in hun atelier, woonkamer of garage”, zegt Franky. “En we stelden ons dit jaar de vraag: organiseren we tijdens dat West-Vlaamse kunstweekend een tentoonstelling bij ons thuis of nemen we een initiatief met verschillende kunstenaars op een gemeenschappelijke plaats? Als individu heb je er in je woning of garage niet altijd voldoende ruimte voor. Het vraagt bovendien heel wat voorbereiding om de bezoekers een weekend lang te ontvangen thuis. En dan krijg je soms maar vier mensen over de vloer tijdens de voormiddag. Stel je met meerdere kunstenaars tentoon op één centrale plaats, dan bereik je een veel breder en ruimer publiek en niet alleen de mensen die jezelf of je kunst kennen. Dergelijke initiatieven waren er al in Marke, Kortrijk en Brugge. Waarom niet een keer in Lendelede, zeker als je kunt rekenen op samenwerking van de gemeente.”

Oproep

Franky nam contact op met Wim Dierick van de cultuurdienst. “En zo ging de bal aan het rollen”, zegt Wim. “We verspreidden via ‘t Gazetje van Lendlee en de kranten een oproep naar kunstenaars die eventueel zouden willen meewerken. En het werden er uiteindelijk negen: Carmen Baelde, Hilde Vervaeke, Marjolijn De Cuypere, Kattoo Hillewaere, Sofie Steenhoudt, Zanna Swijngedouw, Alex De Meulemeester, Hugo Servayge en coördinator Franky Roels. De werken worden tentoongesteld in een tweetal muziekklassen waarvan er één verduisterd is, in de gang en de ruimte naar beneden.”

Diverse kunsten

Franky Roels zelf stelt foto’s tentoon. “Ik ben al met fotografie bezig van mijn 12 jaar en ben sinds 1986 lid van een fotoclub. Vroeger van Cordial in Kortrijk en Eos in Wevelgem, nu van fotoclub Groeninge in Kortrijk. In het DOC toon ik landschappen uit Shetland waar ik met mijn vrouw op reis was en ook vogels in kleur. Mijn vrouw Carmen Baelde, die nu al in het vierde jaar aan de stedelijke academie van Kortrijk zit, laat werken in keramiek zien. Thuis hebben we onze eigen oven.”

Zanna Swijngedouw exposeert haar dierentekeningen in pasteltinten, gemaakt met pastelkleuren waar geen dierlijke producten in zitten. Hilde Vervaeke doet aan urbex (urban exploring) fotografie en exposeert foto’s van vervallen gebouwen. Sofie Steenhoudt maakte dan weer een fotoreportage in Londen. Marjolijn Decuypere en Alex De Meulemeester stellen schilderijen tentoon. Kattoo Hillewaere is er dat weekend met een fotoreportage uit Rusland. Hugo Servayge tenslotte staat er met zijn houtdraaiwerk.

‘Buren Bij Kunstenaars’ in het DOC aan de Dassonvillelaan kan je bezoeken op volgende dagen en uren: vrijdag 18 oktober vanaf 18.30 uur, zaterdag 19 oktober van 10 tot 20 uur en zondag 20 oktober van 10 tot 18 uur. Uiteraard is er voor de bezoekers ook een drankje voorzien. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier