Negen hoofdanimatoren leiden ‘t Speelplein in goede banen: “Met creativiteit en spontaneïteit”

De groep van negen hoofdanimatoren heeft een mooi evenwicht tussen ervaren en nieuwe krachten en zal weer zorgen voor een zomer voor enthousiasme en plezier. © (Foto Jan)
Redactie KW

Tijdens de zomervakantie zorgen de animatoren op ‘t Speelplein weer voor een zomer vol spel en plezier voor de kinderen. De leiding is in handen van een team van negen hoofdanimatoren, dat een gezonde mix van ruime ervaring en nieuwe, frisse ideeën biedt.

“Dit jaar is het team van de hoofdanimatoren uitgebreid tot negen, wat een zeer bewuste keuze was”, vertelt jeugdconsulent Griet Van Overschelde. “Bij de gesprekken voor de aanstelling van de hoofdanimatoren dit voorjaar was er absoluut nog geen zicht op de coronamaatregelen die tijdens de zomervakantie zouden gelden qua grootte van de bubbels, de hygiëneregels, enzovoort. Daarom hebben we ervoor gekozen een voldoende brede leidinggroep te hebben, zodat we in alle situaties vlot zouden kunnen anticiperen. En zo kunnen we ook nog vlotter roteren in het aantal hoofdanimatoren dat tijdens een bepaalde periode de leiding heeft.”

“De uitgebreide groep biedt ons ook de mogelijkheid om een gezonde mix te maken van mensen die kunnen terugvallen op een rijke ervaring en nieuwe krachten, die de tijd krijgen om zich in de functie in te werken en te leren van de ervaren mensen. Op deze manier kunnen we een goede continuïteit garanderen.”

Veel ervaring

“We hebben in het totaal zes mensen met meerdere jaren ervaring. Jolien Depypere en Sara Vandekerckhove hebben vijf jaar ervaring. Saartje Retsin en Britt Verhaeghe zijn al vier jaar hoofdanimator en Maxim Deseck en Toon Vandendriessche al drie jaar. Jasmien Decadt, Lennert Deseck en Lucas Vanrobaeys zijn de nieuwkomers. De nieuwelingen staan wel al diverse jaren als animator op ‘t Speelplein en zitten ook in de leiding van een jeugdbeweging, dus zij kunnen ook wel terugvallen op enige ervaring op het vlak van het geven van leiding. Door deze gezonde mix krijgen we een groep die bruist van de creativiteit en spontaneïteit en die er volop wil voor gaan. De groep hoofdanimatoren wordt nog aangevuld met een 15-tal animatoren, zodat we aan een totaal van een 25-tal begeleiders zullen komen. Ikzelf zal dit jaar niet meer altijd aanwezig zijn op ‘t Speelplein, waardoor de hoofdanimatoren meer verantwoordelijkheid zullen krijgen. We hebben echter gemerkt dat ze hier zeker klaar voor zijn. Bovendien is, door het systeem van voorinschrijvingen, het grootste deel van de administratieve rompslomp al gedaan, waardoor ze zich zullen kunnen concentreren op de activiteiten zelf”, aldus de jeugdconsulent.

Themaweken

“Uiteraard zal corona nog altijd een zekere weerslag hebben op de praktische organisatie van ‘t Speelplein. Zo kan je dit jaar niet gewoon langskomen, maar moest je vooraf inschrijven. Daarnaast willen we de bubbel niet te groot maken om het risico op besmetting te beperken. Met enkele weken van 70 tot 80 kinderen zal dit zeker geen probleem zijn. Ten slotte zal ook het schema van ‘s morgens, ‘s middags en na toiletbezoek de handen ontsmetten behouden blijven en zullen weer medische fiches opgemaakt worden van de deelnemers. De toiletten worden ook elke dag ontsmet door de poetsploeg van de gemeente. Er zijn dit jaar geen workshops of uitstappen voorzien, maar we gaan wel per week werken rond een bepaald thema. We kunnen ook al meegeven dat er op donderdag altijd een speciale activiteit georganiseerd zal worden. Er is ook dit jaar weer tienerwerking, die zal gespreid worden over telkens een driedaagse aan de Plaatsmolen. Voor de tienerwerking zijn afzonderlijke animatoren voorzien”, besluit Griet Van Overschelde. (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier