Negen dagen stappen van Diksmuide naar Terwaan

op de foto herkennen we v.l.n.r. Franck Decock (Pélerins du Westhoek), Bart Depestel (Regionaal Landschap Westhoek), Wout Cornette (schepen Toerisme Lo-Reninge), Maurice Wylleman (voorzitter Pélerins du Westhoek), Marine-Ange Olivier (dienst cultuur CCHF), André Figoureux (burgemeester West-Cappel en voorzitter CCHF), Peter Demaree (dienst toerisme Diksmuide), Lies Laridon (burgemeester Diksmuide), Marc De Keyrel (schepen Diksmuide), Mme Maryse Provost (schepen West-Cappel en ondervoorzitter CCHF) en Frédéric Devos (ondervoorzitter CCHF en burgemeester Wormhout). © ACK
Redactie KW

In Diksmuide start op zaterdag 20 juli het negendaagse wandelevenement ‘Pelgrimsroute Sint-Jacob van Compostella’, met startplaatsen in Diksmuide en Lo-Reninge. Het doel is om op zondag 28 juli aan te komen in het Franse Terwaan.

Sinds eeuwen stappen heel wat pelgrims naar Santiago de Compostella in het noorden van Spanje. De heilige Santiago of Sint-Jacobus wordt onder andere aanroepen tegen reuma en artritis. De pelgrimsroute wordt gemarkeerd door palen met borden waarop een Sint-Jacobsschelp staat op een blauwe achtergrond met geel beschilderde pijlen. Ook de pelgrims dragen een dergelijke schelp mee. De Noord-Franse vereniging Association des Amis et Pélerins du Westhoek en de Communauté de Communes des Hauts de Flandre willen nu ook een oude pelgrimsroute tot Terwaan in Frankrijk herwaarderen en zo op termijn tot een permanente route komen. De hoop is om in 2020 de route die in Terwaan aansluit op de hoofdroute naar Santiago de Compostella, permanent te maken. “In Noord-Frankrijk zijn er al van die routes, maar het zou fantastisch zijn mochten we dat grensoverschrijdend kunnen doortrekken naar de Westhoek“, zegt de Diksmuidse burgemeester Lies Laridon. “We werken dan ook graag mee aan het initiatief van onze Noord-Franse buren.”

Het gaat om een wandelhappening van negen dagen die op zaterdag 20 juli om 8.30 uur start op de Grote Markt in Diksmuide. In Sint-Jacobs-Kapelle worden alle deelnemers gezegend. Met de veerboot steken de wandelaars de IJzer over om daarna het natuurgebied De Blankaart te verkennen. Tijdens een negendaagse wandelhappening wil men de fervente wandelaar uitnodigen om deze spirituele tocht mee te beleven, of minstens één of meerdere dagetappes. In een volgende fase in 2020 is er een circuit vanuit Nieuwpoort naar Terwaan gepland, met ingebruikname van vaste bewegwijzering.

Aankomst op 28 juli

Als startplaats zal de stad Diksmuide op zaterdag 20 juli zorgen voor een warm onthaal met koffie, boterkoek, animatie en een startschot om 8.30 uur. Tegen het einde van de eerste dag moeten de stappers Lo-Reninge bereiken. De volgende dagen gaat het richting Hondschoote en Ekelsbeke om op 28 juli aan te komen in Terwaan. Inschrijven kost 3 euro per dag, maar wie met de bus terug naar de startplaats gebracht wil worden, betaalt 5 euro. Wie ter plaatse wil overnachten, moet zelf een plaats zoeken.

(ACK)

Inschrijven is noodzakelijk en kan via pelerinsduwesthoek@hotmail.com en via www.rlwesthoek.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier