Negatief advies voor windmolens in Passendale

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De gemeente Zonnebeke geeft negatief advies voor de komst van twee windmolens in Passendale. Dat bleek maandag op een speciale zitting van het schepencollege.

“De beslissing gebeurde unaniem”, zegt burgemeester Dirk Sioen (Inspraak). ” Als grote argumenten haalden we de geluidshinder en de schaduwinslag aan en ook de waardemindering van de woningen in de nabijheid aan. Daarbij passen dergelijke molens van 150 meter hoogte, dit is bijna 4 maal de hoogte van de kerk van Passendale, niet in het historisch landschap van de slag van Passendale. Daarbij komt nog dat we in 2016 al een visie goedkeurden in de gemeenteraad waarbij we vaststelden dat er eigenlijk geen geschikte plaatsen zijn in de gemeente om grote windmolens te zetten.”

Eerder was er een aanvraag ingediend van Tractebel Engie op vraag van Jonckvansteen om twee windturbines te plaatsen tussen de Osselstraat en Westrozebekestraat. De buurtbewoners verenigden zich in Frontwind 2017 en er kwamen een zeshonderd tal bezwaarschriften binnen. “Het kan niet dat de plaatser alle voordelen heeft en de buurtbewoners alle lasten”, aldus de burgemeester. “Een goedkeuring zou de start kunnen zijn van een wildgroei en dat willen we zeker vermijden.” De uiteindelijke beslissing ligt nu bij de provincie.

(NVZ)