Neef van bendeleider krijgt twee jaar cel voor mensensmokkel via West-Vlaamse snelwegparkings

Een 24-jarige Albanees en een 43-jarige man uit Ukkel zijn in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan mensensmokkel. Klejdi M. en Steven M. maakten deel uit van een bende waarvan de leider eerder al vijf jaar effectieve celstraf kreeg opgelegd. Klejdi M. is de neef van het kopstuk.

© gf

Het gerecht kreeg de bende in september 2018 in het vizier via telefonie-onderzoek in een ander dossier. De bende betaalde truckers zodat ze transporten kon garanderen. Voor een plaatsje in de stuurcabine telden de slachtoffers 13.000 pond neer.

In de loop van 2018 zou de bende in totaal 112 mensen naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld hebben. De vrachtwagens vertrokken in de meeste gevallen van parkings in West-Vlaanderen, onder andere in Jabbeke en Veurne. Eind 2018 werden vier bendeleden opgepakt, onder wie het Albanese kopstuk Ervin M. (41). Die laatste kreeg in november vorig jaar vijf jaar effectieve celstraf opgelegd. Korte tijd later werd zijn neef Klejdi M. (24) opgepakt.

Volgens het openbaar ministerie werkte de Albanees actief mee aan de transporten. De procureur vroeg twee jaar cel, terwijl advocate Emily De Ceuninck aandrong op een straf met uitstel. Klejdi M. kreeg uiteindelijk twee jaar cel, de helft met uitstel.

Ukkelaar Steven M. (43), die eerder al veroordelingen opliep voor drugsfeiten, kreeg twee jaar effectief voor zijn aandeel. Zijn advocaat Johan Platteau had de vrijspraak gevraagd. “Hij heeft mensen vervoerd op vraag van de leider, maar met mensensmokkel had dat niets te zien”, meende hij. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.